Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

323 resultaten


ID: 33969 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ferdinand Magellaanstraat (Evergem)
Gerenoveerd boerenhuis, gesloopte dienstgebouwen en hoge ronde schoorsteen eertijds horend bij de zogenaamde "Zandekensmolen", een stenen korenwindmolen in oorsprong daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw en gesloopt in 1937.


ID: 33970 | Bouwkundig element

De Witte Hoeve en kapel

Ferdinand Magellaanstraat (Evergem)
Kapelletje aan de straatkant van rode en zwarte baksteen met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en twee Heilig Hartbeelden. Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 33816 | Bouwkundig element

Kasteel Huis ter Burcht

Fortune De Kokerlaan 11 (Evergem)
Voormalig kasteel, sedert 1958 gemeentehuis. Voorheen kasteel gelegen in dubbele cirkelvormige omwalling. De middeleeuwse burcht werd gebouwd door de heren van Evergem, sinds de 11de eeuw de heren van Dendermonde, die na de invallen van de Noormannen aangesteld werden als voogden van Evergem in het Sint-Baafsdomein. Kasteel uit 1884 in neo-Vlaamserenaissance-stijl in deels verkaveld park met vijver, aan de straatkant met gietijzeren afsluiting en hek tussen pijlers.


ID: 33818 | Bouwkundig element

Stationsgebouw Langerbrugge

Gentweg 8-10 (Evergem)
Stationsgebouw, gelegen op de spoorlijn Gent-Terneuzen, geopend op 19-12-1865 en vermoedelijk vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog. Laag bakstenen gebouw met lokettenzaal van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, aan de perronzijde achteruitspringend overluifeld gedeelte. Ernaast gedeeltelijk verbouwd, hoger opgetrokken woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 33819 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gentweg 12 (Evergem)
Alleenstaand herenhuis in beboomde tuin, afgesloten met ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen hekpijlers, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Resterend gedeelte van vroegere omwalling uitlopend in vijver.


ID: 33817 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Gentweg 6 (Evergem)
Arbeiderswoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte gevel afgelijnd door bepleisterde, geblokte hoekbanden en kroonlijst.


ID: 33820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Goeiingen 16 (Evergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een populierendreefje. Vanouds rechthoekige omgrachte hoeve, heden slechts klein gedeelte van de omgrachting achter het huis bewaard.


ID: 33821 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groentjen 40 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op grasboomgaard afgesloten door ijzeren hekje. Gedeeltelijk bewaarde walgrachten aan de straatkant en achter het huis. Ten oosten, gewitte stallen op gepikte plint onder overstekend zadeldak.er overstekend zadeldak.


ID: 103801 | Bouwkundig element

Goed ten Broeke en omgeving

Heffink (Evergem)
Het Goed ten Broeke in de wijk Heffink was in de middeleeuwen één der belangrijke uitbatingen van Evergem. In het centrum ervan lag het omwalde opperhof. Een circa 800 meter lange beukendreef leidt nog steeds naar de vrij gaaf bewaarde site met in de as ervan het Goed ten Broeke en ervoor, links en rechts van de dreef, de bijhorende hoeven.


ID: 33822 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heffink 1 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan de westzijde van de dreef leidend naar en ten zuiden van het Goed ten Broeke. Met gras begroeid en beboomd erf afgesloten met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, opklimmend tot de 16de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, daterend uit eerste helft 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern. Bakhuis uit 18de eeuw van het samengestelde type.