Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

160 resultaten


ID: 33724 | Bouwkundig element

Kasteelgoed

Leendreef 19 (Lievegem)
Site teruggaand op het hof van het foncier van de heerlijkheid van Oostwinkel, afhangend van de Oudburg van Gent. Enige architecturale overblijfselen van de kasteelsite zijn de twee oorspronkelijk voor het kasteel tegenover elkaar ingeplante koetshuizen, waarschijnlijk uit eind 18de eeuw.


ID: 33723 | Bouwkundig element

Pastorie en schoolgebouw

Leendreef 1A (Lievegem)
Pastorie met omringende tuin, ingeplant tegenover de zijingang van het kerkhof met parochiekerk. Pastorie van één bouwlaag opgericht in 1756 en in 1841 verbouwd tot een pastorie van twee bouwlagen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder schilddak. Aan de linker zijkant van de tuin, rest van een circa 1875 opgericht gemeenteschoolhuis, in de jaren 1880 deels gesloopt en gewijzigd tot zondagsschool.


ID: 33729 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leischoot (Lievegem)
Half vrijstaand en achterin gelegen voormalig boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, met links aandak met vlechtingen, waarschijnlijk uit de 18de eeuw.


ID: 33730 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leischoot 39 (Lievegem)
Voormalig boerenhuis gelegen aan een aftakking van de straat richting Schipdonkkanaal, vroeger zogenaamd Aerdekensstraat. Aangepaste kleine voormalige boerenwoning.


ID: 33678 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Luitenant Dobbelaerestraat 29 (Lievegem)
Dorpswoning met voortuin achter een lang ijzeren hek op sokkel. Dubbelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pseudomansardedak van circa 1910.


ID: 33679 | Bouwkundig element

Villa Rozenberg

Luitenant Dobbelaerestraat 37 (Lievegem)
Villa van twee bouwlagen onder schilddak aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid, naar verluidt daterend van circa 1936. Gele baksteenbouw op plint van bruine baksteen. met gebruik van typische buisleuningen.


ID: 33680 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Luitenant Dobbelaerestraat 39 (Lievegem)
Rijkswachtkazerne, gebouwd circa 1895. Hoog, alleenstaand onderkelderd huis van drie traveeën en twee en drie bouwlagen onder snijdende leien zadeldaken; links aangebouwde lagere poorttravee deels met plat dak.


ID: 200726 | Bouwkundig element

Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Maarten Steyaertplein (Lievegem)
Monumentale hardstenen pomp, ingehuldigd op 8 september 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput. Als bekroning van de gedenknaald staat een bronzen borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog Maarten Steyaert, geplaatst in 1991.


ID: 33681 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


ID: 33682 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Zomergem

Markt 1 (Lievegem)
Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield. Gemeentehuis in neotraditionele stijl, gebouwd in 1923 naar ontwerp van 1920 van architect Valentin Vaerwyck.