Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

291 resultaten


ID: 27917 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Borgtstraat 10 (Maarkedal)
Dorpswoning uit 1870 naar verluidt voorheen met tonnenmakerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlagen onder pannen schilddak met symmetrische aanleg gebouwd in U-vorm achter de Maarkebeek.


ID: 27915 | Bouwkundig element

Hoeve

Borgtstraat 2 (Maarkedal)
Vroegere hoeve met gesloten rechthoekige aanleg met alleen resterende woning na recente sloop. Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van zes traveeën onder pannen zadeldak, waarschijnlijk van circa 1800.


ID: 27916 | Bouwkundig element

Hoeve, molenaarshuis en watermolen Ter Borgt

Borgtstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve naast de rechtse oever van de Maarkebeek met aan het vroeger molenaarshuis gehechte watermolen Ter Borgt, naar de gelijknamige heerlijkheid. Goed bewaard en fraai watermolenlandschap. Voormalig molenaarshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit de 17de of 18de eeuw.


ID: 28049 | Bouwkundig element

Hoeve en café

Bosgatstraat 16 (Maarkedal)
Zijdelings aan de straat palende bakstenen boerenwoning van vier traveeën met links twee staltraveeën onder links afgewolfd zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27835 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Boskant (Maarkedal)
Eenvoudige, lage en rechthoekige open wegkapel onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27873 | Bouwkundig element

Tukmolen

Bossenaarstraat (Maarkedal)
De Nieuwe Bossenaarmolen, werd opgericht in 1992-1997 op de hoogte van de Bossenaar, een weinig ten noordoosten en iets lager dan de standplaats van de in 1939 verdwenen Bossenaarmolen. De voormalige Tukmolen, herbouwd in derde kwart 18de eeuw, werd overgebracht uit Impe (Lede) en gereconstrueerd onder leiding van architect R. Berteloot.


ID: 27840 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bossenaarstraat 10 (Maarkedal)
De langgestrekte hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw is typerend voor de kleine hoevebouw in de Vlaamse Ardennen. De boerenwoning en aansluitende dwarsschuur vormen één langgerekt volume van één bouwlaag. Het erf omvat de losstaande bakstenen bijgebouwen, met kasseien verharde erfstroken, een gemengde haaf en een bakstenen muur als begrenzing van het voorerf.


ID: 27841 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bossenaarstraat 12 (Maarkedal)
De langgestrekte hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw is typerend voor de kleine hoevebouw in de Vlaamse Ardennen. De boerenwoning en aansluitende dwarsschuur vormen één langgerekt volume van één bouwlaag. Het erf bewaart een deels omgevende haag en een aan de straat palend vroeger bakhuis met armwaterpomp tegen de zijgevel.


ID: 27842 | Bouwkundig element

Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Gewitte bakstenen hoofdbestanddelen met semigesloten aanleg. IJzeren toegangshek ten noordoosten aan hoek Bossenaarstraat. Moestuin ten zuiden; ten noordwesten achter het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, afhellend park met vijver; parkaanleg naar verluidt uit eind 19de eeuw.


ID: 27836 | Bouwkundig element

Centrum Kunst en Kunstambachten Valerius De Saedeleer

Bossenaarstraat 2 (Maarkedal)
Centrum voor Kunst en Kunstambachten Valerius De Saedeleer, gebouwd in 1968-1970 naar ontwerp van architecten P. Callebout en P. Viérin, voor Elisabeth De Saedeleer, die er naast haar weefatelier een tentoonstellingsruimte in onderbracht; na haar overlijden omgevormd tot woning.