Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

466 resultaten


ID: 35026 | Bouwkundig element

Hoeve Vette Wee

Vinktsestraat 19 (Aalter)
Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de gemeente, begrensd door de Poeke- en de Neringbeek. Links naast de toegang tot het erf rest een gedeelte van de vroegere omgrachting in een vijvertje. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak uit het derde kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder zadeldak met centraal rechthoekige inrijpoort, rechts ernaast gebogen poort en rechthoekige opening van wagenhuis.


ID: 34627 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vrijhofstraat 13 (Aalter)
Boerenarbeidershuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 34860 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Waggebrug 1 (Aalter)
Daterend uit de 18de eeuw. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag geflankeerd door stallen onder doorlopend zadeldak (pannen). Rozegeschilderde gevel op gepikte plint.


ID: 34861 | Bouwkundig element

Kasteeltje

Waggebrug 2 (Aalter)
Modern kasteeltje van baron de Crombrugghe de Picquendaele, opgericht na de verkoop in 1963 van het oude kasteel van Bellem op de Mariahovelaan.


ID: 34862 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning met stallen

Waggebrug 4-6 (Aalter)
Tweegezinswoning van elk twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit de 19de eeuw. Aangebouwde stalletjes.


ID: 34863 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waggebrug 5 (Aalter)
Voormalige hoeve met boomgaard, afgesloten door brede gracht en ijzeren hek met zonnemotief tussen betonnen pijlertjes met de schildjes van het kasteel; naar verluidt opklimmend tot circa 1740.


ID: 34785 | Bouwkundig element

Woestijnegoed

Watermolenstraat 2-4 (Aalter)
Hoeve uit 1895 met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd, nog aan drie zijden omwald. Voorerf van de straat afgesloten met betonnen hekwerk met bakstenen gecementeerde pijlers met piramidale bekroning. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Grote stallen en schuur, bedrijfsgebouw van tien traveeën onder zadeldak met segmentboogpoort en groot bakhuis.


ID: 34774 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Theresia van het Kind Jezus

Weibroekdreef (Aalter)
Kapel van Heilige Theresia van het Kind Jezus, opgetrokken in moderne baksteenstijl onder pannendaken in 1934.


ID: 34775 | Bouwkundig element

Romp van de Teerlingmolen

Weibroekdreef (Aalter)
Romp van een stenen grondzeiler, Teerlingmolen genaamd, rond 1854 opgetrokken als oliewindmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In 1882 werd tegen de molen een aanbouw gerealiseerd voor een stoommachine.


ID: 34865 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Weitingstraat 14 (Aalter)
Boerenarbeidershuisje onder zadeldak met omhaagd voorerf, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Gewitte gevel op gepikte plint met rechthoekige, beluikte vensters, waarvan één houten bolkozijn met kleine roedeverdeling.