Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

254 resultaten


ID: 79394 | Bouwkundig element

Hoekpand

Markt 2 (Houthulst)
Hoekpand uit de jaren 1920. Wellicht sinds deze periode café, zie iconografie. Nu DEN TRIMARD naar het gegeven van de leurhandel te Houthulst. Afgeschuinde hoektravee met bekronend dakvenster. Verzorgde rode baksteenbouw zie lisenen, de strekken van gele baksteen en de dito deuromlijsting.


ID: 79397 | Bouwkundig element

Hoekpand

Markt 22 (Houthulst)
Hoekpand uit de jaren 1930, gelegen in voortuin. Inslag van de art deco, zie geprononceerd volume met benadrukking van de hoekpartij, en van het portaal door middel van afgeronde hoeken en bovenlichten met glas in lood.


ID: 79406 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 30 (Houthulst)
Vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1920-1930, in gebruik als pastorie of onderpastorie.


ID: 79395 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 6 (Houthulst)
Burgerhuis uit de jaren 1920. Oorspronkelijk met handelsfunctie zie links oorspronkelijk risaliet met poort, laadvenster en bekronende trapgevel (nu verwijderd). Rechts burgerhuis met markerend balkon, vensters gevat in een versmallende Brugse travee oplopend in getrapt dakvenster. Beschilderde baksteenbouw.


ID: 79601 | Bouwkundig element

Kapel

Meiboomstraat (Houthulst)
Geelbakstenen kapel uit de jaren 1920 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak en rondbogige toegang. Eenvoudig interieur met altaar met verschillende heiligenbeelden, onder meer Heilig Hartbeeld, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes afgesloten met ijzeren hekwerk.


ID: 79600 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Meiboomstraat 6 (Houthulst)
Samenstel van kleine boerenarbeidershuizen uit de jaren 1920, thans samengevoegd tot één geheel. Roodbakstenen dubbelhuizen van drie traveeën met aanleunende lage stalvleugel onder lessenaarsdak.


ID: 79603 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Milanen

Melanedreef (Houthulst)
Kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Milanen" na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd, zie opschrift. Hoewel sommige auteurs een voorloper van deze kapel hier tot in de 12de eeuw laten terugklimmen, zou de verering voor Onze-Lieve-Vrouw van Milaan pas in de 17de eeuw ontstaan zijn. De kapel wordt voor het eerst weergegeven als "Melane Cap." op de Carte des environs de Dunkerque, Bergues, Gravelines, St. Omer, Aire, Lille, Menin, Ypres, Dixmude, … (1743).


ID: 79602 | Bouwkundig element

Villa

Melanedreef 30 (Houthulst)
Kleine villa uit de jaren 1920 gebouwd op de plaats van het "Melanekasteel". Roodbakstenen volume van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder tentdakvolume als mansardedak. Rechts hoger opgaand en opengewerkt trapvolume en lagere aanbouwen onder plat dak. Bewaard beluikt houtwerk met kleine roedeverdeling.


ID: 79485 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Merkemstraat (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog, als onderdeel van de 'Roonehoek-Riegel'. Deze 'Riegel' of dwarsstelling was ontworpen om het dorpscentrum van Houthulst waar talrijke militaire installaties gelegen waren, te beschermen tegen een geallieerde aanval vanuit het zuiden.


ID: 79486 | Bouwkundig element

Koortskapel

Merkemstraat (Houthulst)
Kapel als dusdanig aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866, echter niet meer op de latere kaarten van 1883 en 1911. De huidige kapel werd herbouwd in 1993, ter vervanging van een vorige kapel. Bij de kapel wordt 'gediend' tegen koorts. Vrij grote geelbakstenen kapel onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Tuitgevel met ijzeren kruisbekroning. Getoogd portaal.