254 resultaten
ID: 79487 | Bouwkundig element
Merkemstraat 15 (Houthulst)
Klooster, kapel en schooltje van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Gits, daterend uit de wederopbouwperiode. Het klooster en de kapel zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1866, 1883 en 1911).
ID: 79484 | Bouwkundig element
Merkemstraat 2 (Houthulst)
Licht achterin gelegen wederopbouwhoeve. De site van de hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op kaart Ph. Vandermaelen (circa 1850) en de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut. Wordt bij de wederopbouw - naar verluidt in 1923 - echter iets westelijker, verder van de Steenbeekstraat heropgebouwd.
ID: 79488 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Parochiekerk heropgebouwd in de jaren 1920 in een neogotische stijl als interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Ontwerp van architect René Cauwe en uitvoering door de West-Vlaamse heropbouwmaatschappij. Bewaard omhaagd kerkhof met arduinen grafzerken, één ijzeren kruis en een heldenhuldezerk voor E.H. Camiel Duron.
ID: 79489 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Heilig Hartbeeld als gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers weggenomen. Recent vernieuwde bakstenen sokkel en gedenkplaten met inscriptie "JONKERSHOVE AAN ZIJN SLACHTOFFERS VAN BEIDE OORLOGEN" en de namen van de slachtoffers.
ID: 79605 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Eén van twee gelijkaardige Duitse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog. Dit betreft de meest zuidelijke constructie.
ID: 308405 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Eén van twee gelijkaardige, bij elkaar gelegen Duitse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog. Dit betreft de meest noordelijke constructie.
ID: 79491 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat 12-14 (Houthulst)
Burgerhuis uit de wederopbouwperiode. Dubbelhuis met markerende getrapte zijgevels. Rondboogdeur, rechthoekige muuropeningen onder latei en korfbogige ontlastingsbogen. Deels bewaard houtwerk.
ID: 79490 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat 3 (Houthulst)
Aan de straat gelegen woonhuis van het schoolhoofd uit de jaren 1930, en er achteraan bij aansluitende klassenvleugel uit de jaren 1920.
ID: 79522 | Bouwkundig element
Molenweg (Houthulst)
Kapel bij de erftoegang van een verbouwde wederopbouwhoeve. De kapel zou gebouwd zijn in 1924, doch wordt gekenmerkt door een laat 19de-eeuwse typologie zie de rode baksteenbouw en de versoberde neogotische inslag, doch de kapel is niet aangeduid op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (laatste kaart van 1911). Eenvoudig volume onder zadeldak (mechanische pannen), spitsbogige opening met ijzeren hekwerk, geflankeerd door pijlers met blindnisjes.
ID: 79523 | Bouwkundig element
Molenweg 10 (Houthulst)
De molen is gelegen op het gehucht De Smisse op het hoogste punt van Klerken. Roodbakstenen molenromp met sporen van kalkbeschildering. Ten noorden van de molen, molenaarswoning- en hoeve.