254 resultaten
ID: 79521 | Bouwkundig element
Molenweg 2 (Houthulst)
Hoevesite als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Hoeve geprangd tussen de Molenweg en de Zarrenstraat, laatst genoemde straat pas aangelegd circa 1903. Hoeve met losse bestanddelen, deels met oudere 19de-eeuwse kern. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met 19de-eeuwse kern. Rode baksteenbouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen, nok evenwijdig met de Zarrenstraat). Gaaf bewaarde achtergevel
ID: 79604 | Bouwkundig element
Nachtegaalstraat (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Deze bunker was ingeplant achter de zogenaamde 'Preussenstellung'.
ID: 79606 | Bouwkundig element
Nachtegaalstraat 27 (Houthulst)
Woonhuis uit de jaren 1940 met tegen de linkerzijgevel aangebouwde kapel ter nagedachtenis aan een vliegtuigongeval in 1953. Roodbakstenen muurtje op natuurstenen sokkel, bovenaan afgedekt door klein vooruitspringend zadeldakje.
ID: 79607 | Bouwkundig element
Nachtegaalstraat 31 (Houthulst)
Kleine boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920. Dubbelhuis van drie traveeën en aanleunende verbouwde staltravee onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen onder baksteenstrek. Deels bewaard houtwerk.
ID: 79443 | Bouwkundig element
Neerloopstraat 1 (Houthulst)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog van Duitse makelij. De bunker werd opgetrokken langs de voorste lijn van de 'Flandern II Stellung' en is onder meer voorzien van een borstwering en mangat.
ID: 79608 | Bouwkundig element
Noordwallandstraat 5 (Houthulst)
Licht achterin gelegen hoevetje uit de jaren 1920. Ten westen, klein boerenhuis van drie traveeën met rechthoekige muuropeningen onder geelbakstenen strek. Ten oosten, in het verlengde van het boerenhuis, stal- en schuurvleugel. Deels bewaard houtwerk.
ID: 79524 | Bouwkundig element
Ooievaarstraat 2A (Houthulst)
Ooievaarstraat nr. 2 A/ Esenstraat. Gaaf bewaarde kleine hoeve van het langgestrekte type, uit de wederopbouwperiode. Achteringelegen tussen weiden. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, verspringende nokhoogte. Links kleine schuur, aansluitende stalling, rechts huisvolume in L-vorm. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen, deels vernieuwd houtwerk. Deels bewaarde kasseist
ID: 79609 | Bouwkundig element
Oostbroekstraat (Houthulst)
Mariakapel horende bij een verbouwde wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met losstaande bestanddelen (Oostbroekstraat nummer 3). Vrij grote rechthoekige kapel op gepikte plint. Stompe spitsboogtoegang met daarboven blauw geschilderd kruis. Rode baksteenbouw met accenten van gele baksteen ter hoogte van de toegang, de spitsboogvenstertjes en de hoeken.
ID: 79610 | Bouwkundig element
Oostbroekstraat (Houthulst)
Eendenkooi van Merkem. Een eendenkooi is een relatief zeldzame constructie om op een efficiënte manier en op relatief grote schaal eenden te vangen voor consumptie. De watervogelvangst wordt actueel evenwel niet meer beoefend. Bewaarde eendenkooien vindt men onder meer nog terug in Meetkerke (Zuienkerke), Woumen (Diksmuide), Lokeren en Bornem.
ID: 79445 | Bouwkundig element
Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.