254 resultaten
ID: 308436 | Bouwkundig element
Smissestraat 35 (Houthulst)
Boerenarbeidershuis, opgevat als een rode baksteenbouw, met één bouwlaag verhoogd en met een markerende indeling huis/ poort/ stalling.
ID: 79537 | Bouwkundig element
Smissestraat 47 (Houthulst)
Arbeiderswoning uit de jaren 1920, gelegen in omhaagde voortuin. Rode baksteenbouw verlevendigd door strekken en banden van witte sierbaksteen. Bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling in de bovenlichten.
ID: 79530 | Bouwkundig element
Smissestraat 5 (Houthulst)
Burgerhuis uit de jaren 1920. Gele baksteenbouw met centraal deurrisaliet met bekronend arduinen balkon op dito consoles, (ver)nieuw(d)e winkelpui, rechts gewijzigde poort waarboven laadvenster. Deels bewaard houtwerk met T-indeling.
ID: 79538 | Bouwkundig element
Smissestraat 54 (Houthulst)
Vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1930, vernieuwde voortuin. Parement van rode sierbaksteen met markerende driezijdige erker en lateien, banden en plint van granito, aflijnende geblokte kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen, bewaard houtwerk met schuiframen.
ID: 79531 | Bouwkundig element
Smissestraat 7 (Houthulst)
School in een verbouwd herenhuis met aansluitende bakstenen muur met casementen. Oorspronkelijk woonplaats van de zusters-onderwijzeressen.
ID: 79447 | Bouwkundig element
Stadenstraat 41 (Houthulst)
Achteringelegen villa bereikbaar via dreef, naar verluidt van 1946 en naar ontwerp van architect De Meyere (Kortrijk). Villa gelegen in ruime beboomde tuin, onder meer met Heilig Hartbeeld op bakstenen sokkel. Groot volume van twee bouwlagen onder overstekend pannen zadeldak met rechter dakschild, vooruitspringend laag volume met garage.
ID: 79621 | Bouwkundig element
Stationsstraat (Houthulst)
Bronzen borstbeeld van de dichter Sidronius Hosschius (1596-1653). Syderoen de Ho(o)sche (later verlatijnst als Sidronius Hosschius) ziet het levenslicht in de Groenestraat (zie Groenestraat nummer 39) op 20 januari 1596 als zoon van Syderoen de Ho(o)sche en Jo(o)ssyne Caeyaert.
ID: 79622 | Bouwkundig element
Stationsstraat (Houthulst)
Kapel uit de jaren 1920 bij achterin gelegen verbouwde boerenarbeiderswoning. Eenvoudige gecementeerde en witgeschilderde kapel (schijnvoegen) op rechthoekige plattegrond. Eenvoudig altaar met Christus- en Mariabeelden onder tongewelf.
ID: 79617 | Bouwkundig element
Stationsstraat 1A (Houthulst)
Hoekpand uit de jaren 1920 van twee bouwlagen en tweemaal drie traveeën met afgeschuinde en hoger opgaande hoektravee.
ID: 79619 | Bouwkundig element
Stationsstraat 27 (Houthulst)
Voormalig station van de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen, zie historische foto's met op de puilijsten resp. de opschriften: "TRAMSTATIE IN DE VREDE STATION DU PAIX" en "PAKHUIS". Op 28 april 1898 diende de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen een vergunningsaanvraag in voor een lijn Diksmuide-Woumen-Merkem-Bikschote-Zuidschote-Elverdinge-Ieper en een aftakking van Merkem over Noordschote-Reninge-Oostvleteren-Westvleteren-Krombeke tot en met Poperinge. Eenvoudig diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën met puntgevel bekroond met drie topstukken, deels in simili. Links aansluitend pakhuis.