254 resultaten
ID: 79506 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Klerken. Het gedenkteken is het werk van Antoon Van Parys uit Deinze en werd in 1924 onthuld.
ID: 79507 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 2-4 (Houthulst)
Huidig gebouwenbestand voornamelijk vanaf 1958. De huidige instelling gaat terug op een klooster in 1826 opgericht door de zusters van Moorslede, toen buiten de dorpskom aan de huidige Spinnerijstraat gelegen.
ID: 79508 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 5 (Houthulst)
Burgerhuis uit de jaren 1920. Sobere roodbakstenen lijstgevel gemarkeerd door de rechthoekige muuropeningen, op de verdieping verdiept in korfboognissen en de korfboogdeur verdiept in versmallende nis.
ID: 79509 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 8 (Houthulst)
Burgerhuis uit de jaren 1920. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, links geflankeerd door lager (nuts)gebouw. Markerende boogvormige muuropeningen onder strekken en doorgetrokken druiplijsten van felrode baksteen. Bewaard verzorgd houtwerk met gelede roedeverdeling in de bovenlichten en paneeldeur. Tevens mooi uitgewerkte gootlijst.
ID: 79557 | Bouwkundig element
Drie Grachtensteenweg (Houthulst)
Bakstenen boogbrug uit de jaren 1920 over de Engelendelft. Roodbakstenen bruggenhoofden met arduinen deksteen en metalen leuning.
ID: 79510 | Bouwkundig element
Esenstraat 2 (Houthulst)
Vrijstaande pastorie, gelegen op een boogscheut van de Kerkhofstraat en de Sint-Laurentiuskerk. In de jaren 1920 wordt de pastorie heropgebouwd naar ontwerp van architect Maurice Dinnewet (Brugge). Het oorspronkelijke hekwerk tussen bakstenen pijlers is verwijderd. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.
ID: 79511 | Bouwkundig element
Esenstraat 9 (Houthulst)
Vrijstaande woning uit de jaren 1930, gelegen in voortuin. Parement van rode sierbaksteen. Twee bouwlagen boven kelderverdieping met garage, onder gemansardeerd schilddak.
ID: 79413 | Bouwkundig element
Eug. de Grootelaan (Houthulst)
Lourdesgrot in het zogenaamde "Rotsebos" onder meer met sparren, rode beuk, esdoorn, acacia en eiken. Wellicht werd het Rotsebos met de Lourdesgrot net als de rest van het Bos van Houthulst vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd. Langs de Rotsewegel drie staakkapelletjes, tevens een aantal ommegangkapelletjes uit de jaren 1960; Lourdesgrot centraal in het bos.
ID: 79410 | Bouwkundig element
Eug. de Grootelaan 16 (Houthulst)
Boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920. Rode baksteenbouw met fries en druiplijst, bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling in de bovenlichten, rechts staldeurtje.
ID: 79411 | Bouwkundig element
Eug. de Grootelaan 18-20 (Houthulst)
Samenstel van boerenarbeiderswoningen respectievelijk van 1925 (nummer 18) en 1922 (nummer 20) zie jaarstenen. Rode baksteenbouw met markerende strekken en risaliet ter hoogte van het portaal. Centrale poort, waarboven casement met geglazuurde tegeltjes (florale motieven).