Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

254 resultaten


ID: 79632 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Westbroekstraat 28 (Houthulst)
Dorpswoning uit de jaren 1920. Verankerde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen. Geprofileerde korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk met geometrische roedeverdeling in de bovenlichten.


ID: 79633 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Westbroekstraat 30 (Houthulst)
Huizen uit de jaren 1920 in spiegelbeeldschema. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen met getoogde muuropeningen en bewaard houtwerk met geometrische roedeverdeling. Begane grond thans met gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk.


ID: 79634 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Westbroekstraat 46 (Houthulst)
Burgerhuis uit de jaren 1920 met inslag van de regionale art deco, zie afgeknotte gecementeerde gevelbeëindiging, erker en rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonnen lateien. Bewaard houtwerk met geometrische roedeverdeling in de bovenlichten.


ID: 79628 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Westbroekstraat 5 (Houthulst)
Voormalige pastorie met tuin na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison (Brugge). Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën. Verzorgde baksteenarchitectuur: onder meer trapgevels op schouderstukken als zijgevels. Grote tuin afgesloten door hoge muur geritmeerd door kleine steunberen.


ID: 79635 | Bouwkundig element

Herberg

Westbroekstraat 58 (Houthulst)
Voormalige herberg uit de jaren 1920, zie vervaagde puilijst met het opschrift "HERBERG EN LUSTHOF…" (rest onleesbaar). Laag geelbakstenen breedhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 79636 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Andries

Westbroekstraat 72 (Houthulst)
Voormalige brouwerij Sint-Andries, zie deels bewaard opschrift "_T AN_R_E_ ___UWERY" boven de grote poort naar de bedrijfsgebouwen. Brouwerijcomplex uit de jaren 1920 heropgebouwd op de plaats van een oudere brouwerij die reeds voor het eerst is weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) onder de naam "Brasserie de Syoen" als een groot L-vormig volume .


ID: 79498 | Bouwkundig element

Kapel

Woumenstraat (Houthulst)
Kapel bij erftoegang van verbouwde wederopbouwhoeve. De bakstenen pijler bij de erftoegang vormt mogelijk een 19de-eeuws restant.


ID: 79500 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Woumenstraat 19 (Houthulst)
Aan de straat gelegen boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920. Rechts huis met markerende gootlijst en heiligennisje, korfbogige muuropeningen, vernieuwd houtwerk. Links, lager schuur- en stalvolume.


ID: 79499 | Bouwkundig element

Hoeve gelegen aan de grens met Woumen

Woumenstraat 7 (Houthulst)
Hoeve gelegen aan de grens met Woumen. Ondanks zijn ligging in het volle frontgebied bleef de opkamer van het boerenhuis van vernietiging gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoeve als dusdanig met vrijstaande bestanddelen aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Ten zuiden van het erf, villa uit de jaren 1970.


ID: 79501 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wulvestraat 11 (Houthulst)
Boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920. Links, geelbakstenen huis met getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk met T-indeling en gelede roedeverdeling in de bovenlichten. Achtergevel met kleine opkamer. Rechts aansluitende stalling onder lessenaarsdak, aan de straatzijde met korfboogpoortje en afgeboord met kantelen.