Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

406 resultaten


ID: 208168 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Wezestraat (Ardooie)
Opgetrokken door de wijkbewoners in 1944 als dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Open veldkapel in bruine baksteen en witgepleisterde muurvelden, op halfrond grondplan, onder afgerond dakje in beton met roofing. Betonnen kruis op de nok.


ID: 208163 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wezestraat 20 (Ardooie)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen een schuur-stalvolume en aan straatzijde naast de erfoprit een bakhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met aandaken en vlechtingen op de zijgevels.


ID: 208164 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Wezestraat 25 (Ardooie)
De oorspronkelijke kleine hoeve op deze plaats is steeds eigendom geweest van het Armbestuur van Ardooie, reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (1817). De hoeve is vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt in 1923 op dezelfde plaats heropgebouwd met staatssteun, naar ontwerp van architect Jerome Deboutte uit Ardooie. Eenlaags woonstalhuis in bruinrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Stal.


ID: 208165 | Bouwkundig element

Dorpswoning met timmermansatelier en kapel

Wezestraat 26 (Ardooie)
Woning met timmermansatelier uit het begin van de 20ste eeuw, met geïntegreerde herdenkingskapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Woning van acht traveeën in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Afgeboord met dubbel tandfries. Kapel in witgeschilderde baksteen onder zadeldakje in rode mechanische pannen, gekartelde windborden.


ID: 208167 | Bouwkundig element

Wezeschool met Wezekapel

Wezestraat 32, 30A (Ardooie)
In 1870 wordt in opdracht van de zusters van de Heilige Kindsheid een wijkschool opgericht op de volkrijke en afgelegen wijk "De Weeze", op grond van August de Jonghe d'Ardoye op de hoek met de Bavinkhovebosstraat. De school wordt onder het patroonschap gesteld van de Heilige Augustinus en geopend in 1871. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Ten zuidwesten daaraan de voormalige Wezekapel.


ID: 208166 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Beken

Wezestraat 47 (Ardooie)
Historische hoeve, met vernieuwd woonhuis en 19de-eeuwse schuur en cichorei-ast.


ID: 208160 | Bouwkundig element

Hoeve

Wezestraat 7 (Ardooie)
In 1845 registreert het kadaster de bouw van een woning, eigendom van Franciscus Vander Espt, zaakwaarnemer uit Ardooie en Carolina Vanderpoorte, erfpachter. Rond 1880 laat landbouwer August Dewulf-Bouckaert de lagere aanbouw bijbouwen. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Claaysdam hoek".


ID: 208161 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Wezestraat 8 (Ardooie)
Voormalige molenaarshoeve van de Plaatsmolen of molen Van Compernolle, met bebouwing minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site die reeds in de 16de eeuw als molensite wordt weergegeven. Woonhuis met schuur- en staldeel in één langwerpig volume, in witgeschilderde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint.


ID: 208171 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ysselmeersstraat 14 (Ardooie)
In 1928 wordt in opdracht van landbouwer Hendrik Volckaert de oude bebouwing afgebroken en een nieuwe woning gebouwd. Eenlaagswoning van drie traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Plint in siercementering.


ID: 208170 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Ayshove

Ysselmeersstraat 22 (Ardooie)
Hoeve bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1873 en boerenhuis met oudere kern, op oudere site minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden van het erf het woonstalhuis, waarvan het woon- en rechterstalgedeelte onder zadeldak, gemansardeerd aan erfzijde. Ten westen dwarsschuur.