Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 213510 | Bouwkundig element

Geallieerde mitrailleurpost

Reningelststraat 2 (Ieper)
Betonnen mitrailleurpost, ingebouwd in een schuur. De mitrailleurpost werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door geallieerde eenheden.


ID: 213508 | Bouwkundig element

Britse militaire post Wagram Farm

Reningestraat (Ieper)
Halfondergrondse betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd door geallieerde troepen nabij Wagram Farm.


ID: 201153 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 17

Rijselseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 17 betreft een Brits model, dat de plaats wil markeren tot waar de Duitsers na het Lente-offensief van het voorjaar van 1918 gevorderd waren.


ID: 201157 | Bouwkundig element

Bedford House Cemetery

Rijselseweg (Ieper)
Bedford House Cemetery is een grote Britse militaire begraafplaats op een voormalige kasteelsite, waarbij getracht werd zoveel mogelijk elementen van de site te behouden waaronder de wallen en ruïnes van de ijskelder en van het kasteel, aangevuld met paviljoenen uit witte natuursteen in de vorm van een ciborium, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel is getooid met opgaande bomen en struikenrijen.


ID: 213396 | Bouwkundig element

Geallieerde mitrailleurpost

Rijselseweg (Ieper)
Britse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, aan de westelijke rand van een grote mijnkrater van 7 juni 1917.


ID: 301950 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mijnkratersite Sint-Elooi met geallieerde mitrailleurpost

Rijselseweg (Ieper)
Site met een geallieerde betonnen mitrailleurpost, een grotendeels gedempte mijnkrater van 25 maart 1916 en een bewaarde krater van een dieptemijn die op 7 juni 1917 tot ontploffing is gebracht.


ID: 301963 | Bouwkundig element

Zeven Britse militaire posten Langhof Farm

Rijselseweg (Ieper)
Zeven Britse betonnen schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog op een motte, die met populieren en water omgeven is.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 213333 | Bouwkundig element

Ramparts Cemetery, Lille Gate

Rijselstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog op de Vestingen van Ieper, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt grotendeels omheind met een haag, behalve aan de waterzijde. De begraafplaats heeft een smeedijzeren toegangshek en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen graven zijn eerder onregelmatig geschikt.


ID: 213360 | Bouwkundig element

Rijselpoort

Rijselstraat (Ieper)
De Rijselpoort, deel uitmakend van de vestinggordel rond de stad Ieper, is te situeren ten zuiden van het centrum van de stad.