Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 30897 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308417 | Bouwkundig element

Cenotaaf voor militaire slachtoffers

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire slachtoffers uit beide wereldoorlogen, opgericht na de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken is van de hand van A. Luyten en zoon.


ID: 213400 | Bouwkundig element

Britse militaire post Zillebeekse Vijver

Zillebekevijverdreef (Ieper)
Britse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201072 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze

Zonnebeekseweg (Ieper)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt aan straatzijde omgeven door een lage bakstenen muur, met een tweeledig smeedijzeren toegangshek, gevat tussen twee sterk uitgewerkte pijlers. Het centrale pad vormt samen met twee kortere zijarmen een geplaveid kruis. Op het massagraf achteraan de begraafplaats is een obelisk terug te vinden met gedenkplaten. Links vooraan staat een calvariegroep van beeldhouwer J. Fréour.


ID: 201081 | Bouwkundig element

Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries

Zonnebeekseweg (Ieper)
Twee Britse militaire begraafplaatsen met doden uit de Eerste Wereldoorlog, die nu als één begraafplaats ingericht zijn, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. Potijze Chateau Lawn is lagergelegen dan Potijze Chateau Grounds Cemetery. De 'Cross of Sacrifice' staat op de scheiding van de twee begraafplaatsen, de 'Stone of Remembrance' op Potijze Chateau Grounds Cemetery. Het geheel is ommuurd en toegankelijk via een smeedijzeren hek.


ID: 201082 | Bouwkundig element

Potijze Chateau Wood Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. Het is een trapeziumvormige begraafplaats, omheind door een bakstenen muur met centraal achteraan het 'Cross of Sacrifice'.


ID: 201083 | Bouwkundig element

Aeroplane Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilhuisje en rijen witte graven. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201086 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 20

Zonnebeekseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 20, een Brits model, markeert de plaats tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-offensief (voorjaar 1918) geraakten langs de Zonnebeekseweg.


ID: 213334 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
De gemeentelijke begraafplaats van Ieper werd tijdens de oorlog gebruikt voor bijzettingen van Britse doden vanaf oktober 1914 tot mei 1915.


ID: 213335 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery Extension

Zonnebeekseweg (Ieper)
Brits militair ereperk met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van Reginald Blomfield en W.C. Von Berg. De toegang bestaat uit een tegelpad en een smeedijzeren hek, gevat tussen twee witte pijlers. De begraafplaats wordt deels omhaagd, deels ommuurd. Er is een Cross of Sacrifice en Stone of Remembrance.