Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 209486 | Bouwkundig element

Burgerhuis  van 1926

Aartrijksestraat 64 (Zedelgem)
Burgerwoning met garage van "1926" zie jaartal in de geveltop. Voorgevel in eclectische stijl met twee licht vooruitspringende linkertraveeën onder topgevel met schouderstukken en overhoeks geplaatste tuittop.


ID: 209487 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laekebos

Aartrijksestraat 65 (Zedelgem)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) hoeve afgebeeld binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Circa 1850 wordt de woning gedeeltelijk vernieuwd en circa 1887 vergroot. In 1941 registreert het kadaster een vergroting van het huis aan westzijde. In de huidige vorm is van de hoeve met losse bestanddelen enkel het woonhuis nog bewaard. Laag woonhuis met links een opkamer, 18de-eeuwse kern met 19de-eeuwse uitbreiding.


ID: 209488 | Bouwkundig element

Kloosterhospitaal

Aartrijksestraat 77, 77A (Zedelgem)
Kloosterhospitaal van de zusters van liefde met nursingtehuis en dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Groot complex met meerdere gebouwen. Opgericht in 1864, oorspronkelijk hoeve gebouwd in 1860 en geschonken aan de zusters van liefde om er aan de bejaardenzorg te doen. Vervolgens zeer talrijke verbouwingen en uitbreidingen in de loop der jaren, ook aanpassing functies (ouderlingengesticht, weeshuis, buitengewoon basis- en secundair onderwijs, internaat en dagcentrum voor volwassen personen met verstandelijke beperking). Belangrijke verbouwingen en wijzigingen tussen 1950 en 1980: bouw nieuwe vleugel en wijzigen van de bestaande bebouwing (1959), nieuwe vleugels (1960 en 1963) en optrekken gebouw aan de straatkant (1961), nieuwe kapel (1964). Kapel met losstaande betonnen klokkentoren, éénbeukige zaalkerk met vlak koor opgetrokken in witbeschilderde baksteen. Overhoeks geplaatste muurtjes met vensterzone doorbreken de zijmuren. Monumentale inkomhal.


ID: 209489 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Aartrijksestraat 82 (Zedelgem)
Burgerwoning van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) uit het begin van de 20ste eeuw. Roodbakstenen parement boven een gecementeerde plint gecombineerd met gele baksteen voor de strekken en doorlopende banden.


ID: 209490 | Bouwkundig element

Villa

Aartrijksestraat 90 (Zedelgem)
Iets hoger gelegen villa in een ruime tuin, volgens zegsman in 1971 ontworpen door architect Willy Provoost (Sint-Andries). Lage, witbeschilderde baksteenbouw onder plat dak. Strenge en sobere architectuur bestaande uit gesloten muurvlakken afgewisseld met gevelhoge vensterpartijen.


ID: 209809 | Bouwkundig element

Betonnen kazematten

Abdijhoek (Zedelgem)
Betonnen kazematten, restanten van de versterking, door de Duitse bezetter opgetrokken rond de abdij van Zevenkerken (zie Brugge, Sint-Andries) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ronde uitbouwen met rechthoekige schietgaten.


ID: 209810 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Abdijhoek 28 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw omringd door grasvelden en met boomgaard. Perceel afgebakend met knotwilgen. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209289 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abdijhoek 7 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen, een weinig hoger gelegen aan een bocht en met uitzicht op de vallei van de Zabbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1870 de afbraak van de oude gebouwen en het optrekken van een nieuw boerenhuis Ruim, onverhard, gedeeltelijk begraasd erf met voorliggende weide. De oostzijde van het erf paalt aan de gemeentegrens met Loppem. Dubbelhuis in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Monumentale schuur met geïncorporeerde stalling. Zomerkeuken in gele baksteen onder breed, geknikt zadeldak.


ID: 210036 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Acaciastraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, links van de ingang naar de sporthal "De Bosserij" gelegen. Circa 1945 gebouwd in opdracht van Prudence Janssens. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Oranje baksteenbouw onder zadeldak, hoge dakoverkapping (betonnen platen). Geprofileerde spitsboogopening.


ID: 209812 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Albert Scheuremanspark 36 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, te midden van een recente verkaveling en met hogere ligging ten opzichte van de omgevende huizen. Bruine, verankerde baksteen boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak.