Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

82 resultaten


ID: 18821 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Academiestraat (Gent)
In 1748-1751 werd de Academie gesticht, die zich aan het begin van de 19de eeuw vestigde in de gebouwen van het voormalige augustijnenklooster. Voorhofgevel van de westvleugel van 1737-1738: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uitgevoerd in een sobere Lodewijk XIV-stijl. Het complex werd in 1827 uitgebreid met de noordvleugel naar ontwerp van Louis Roelandt en in 1870-71 met een oostvleugel, beide in neoclassicistische stijl.


ID: 212425 | Bouwkundig element

Gedenksite oorlogsslachtoffers

Achtmeiplein (Gent)
Dit oorlogsmonument is een opstelling ter herdenking van alle Gentse gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Er werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, namelijk de oude zuilen van het vroegere Zuidstation, die hier waarschijnlijk al sinds 1932 staan en die vanaf 1956 de achtergrond vormen van het monument. Op 3 juni 1956 werd het monument onthuld. Het is een ontwerp van architect Geo Bontinck. Voor het platform werd in 1968 een 'eeuwige vlam' geplaatst in de vorm van een elektrische lamp in een bronzen houder. Later toegevoegde steen ter ere van het verzet, steen ter ere van 50 jaar vrede en monument voor oorlogsvrijwilligers.


ID: 20017 | Bouwkundig element

Pharmacodynamisch Instituut

Albert Baertsoenkaai, Jozef Kluyskensstraat (Gent)
Het Pharmacodynamisch Instituut werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet tussen 1900 en 1905. Het complex, van de straat gescheiden door een tuintje en ijzeren hek, vertoont een fraaie polychrome gevel met twee bouwlagen geritmeerd door getrapte dakvensters en neogotische vensternissen en boogvelden.


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.


ID: 212457 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken Hollainkazerne

Alphonse de Hollainhof (Gent)
Tegen de zuidelijke muur van de binnentuin bevindt zich dit gedenkteken. Vooraan is er een lage buisleuning uit aluminium, waarachter vier obushulzen zijn opgesteld. In totaal hangen er ook zes gedenkplaten, ter ere van slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 125368 | Bouwkundig element

Antoine van Hoorebekehof

Antoine van Hoorebekehof 1-2, 3-5, 6-111, 112 (Gent)
Groep sociale woningen gebouwd in opdracht van de stad Gent ter bestrijding van de woningnood.. Dit complex van 112 woningen naar ontwerp van Paul De Taeye op vijfhoekig grondplan dateert van 1930. De woningen, opgetrokken uit gele baksteen van Nieuwpoort en gewapend beton, in nieuwe zakelijkheid vertonen sobere volumes en eenvoudig geritmeerde gevels met regelmatig uitspringende gedeelten.


ID: 20141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van Deynze met binnenkoeren

Antonius Triestlaan 12 (Gent)
Voormalig Klooster van Deynze, in 1793 ingericht als Militair Hospitaal. Ook klooster van Sint-Margaretha in Bethlehem. Stichting van een refugiehuis van het Begijnhof van Deinze bij de Sint-Martinuskerk in Ekkergem in 1477. Bouw van een nieuw kloosterpand in 1619-1624. In zijn huidige vorm gaat het om een U-vormig complex gebouw uit eerste helft 17de eeuw geschikt rondom een binnenhof en ten zuidwesten latere, 19de- en 20ste-eeuwse uitbreidingen. Bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen van twee bouwlagen onder pannendaken. De onderkelderde westvleugel omvatte eertijds het kwartier van de overste, refter en calefactorium. Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van het 17de-eeuws karakter (traditionele stijl). Het voormalige binnenhof werd ingericht als buurtpark. Op de parking in het noordwesten staan vijf knotpopulieren en enkele opgaande bomen.


ID: 20358 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekcomplex

Bagattenstraat 130, Jan-Baptist Guinardstraat 1 (Gent)
Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak. Gelijkaardige zijgevel van tien traveeën in de Bagattenstraat.


ID: 25508 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.


ID: 20089 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elisabeth

Begijnhofdries (Gent)
In 1242 kreeg gravin Johanna van de Schepenen van Gent een stuk grond ter vestiging van een begijnhof; de abt van Sint-Baafs stemt toe er een kapel op te richten. De Doornikse zuilen van de huidige kerk zijn vermoedelijke getuigen van deze eerste bouwfase doch uitbreiding van de kerk in de 17de eeuw met twee belangrijke bouwfasen (1636-1641 en 1682-1684). De huidige kerk ontvouwt een driebeukige basilicale plattegrond met schip van zes traveeën met gelijke zijbeuken en koor van twee traveeën en vijfzijdige sluiting, geflankeerd door zijkoren in het verlengde van de zijbeuken. Uitwendig volledig opgetrokken uit baksteen verlevendigd door zandsteen.