Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

310 resultaten


ID: 70118 | Bouwkundig element

Populierenhof

Rozendale 1 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Ten westen van het erf, boerenhuis met 18de-eeuwse kern.


ID: 70119 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rozendale 5 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losse bestanddelen, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Erftoegang aan rechterzijde geflankeerd door witgeschilderd bakstenen kapelletje uit het begin van de 20ste eeuw met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Boerenwoning uit de eerste helft van de 19de eeuw onder zadeldak. Dwarsschuur met houten beplanking onder zadeldak met jaartalaanduiding 1879.


ID: 70121 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 2B (Lo-Reninge)
Restant van hoevetje uit de jaren 1920 met bewaard schuurtje aan de straat en achterin gelegen stalletje. Gele baksteenbouw, schuurtje met korfboogpoort geflankeerd door getoogde deuren.


ID: 70122 | Bouwkundig element

Brug over de Sint-Machuitsbeek

Schaerdeke (Lo-Reninge)
In hoofdzaak geelbakstenen brug met segmentboog over de Sint-Machuitsbeek, wellicht tegelijkertijd met de grote infrastructuurwerken aan de Lovaart omstreeks 1869/1870 aangelegd.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


ID: 70305 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Sint-Corynstraat 9 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen historische hoeve met lage losse bestanddelen rondom onverhard erf. Erftoegang aan de straat, geflankeerd door bakstenen hekpijlers met rechts geelbakstenen kapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verbouwd geelbakstenen boerenhuis met oudere kern. Links van het boerenhuis, geïncorporeerde stalling. Bakhuis van het tweeledige type. 19de-eeuwse stalling onder zadeldak.


ID: 70306 | Bouwkundig element

Tempelaeremolen, herenhuis en maalderij

Tempelare 1 (Lo-Reninge)
Herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak. Dit behoorde wellicht tot de Tempelaer molen, die later uitgroeide tot de huidige maalderij confer links de roodbakstenen loodsen uit de jaren 1920 en de recentere industriegebouwen.


ID: 70312 | Bouwkundig element

Hoeve

Tempelare 13 (Lo-Reninge)
Naar verluidt werd de hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse malen beschoten, wat mogelijks een verklaring biedt voor het ontbreken van een volume aan de westzijde en de verbouwde toestand van de resterende volumes. Ten noorden van het erf, verbouwd boerenhuis met twee opkamertraveeën. In de linker topgevel, ruitvormige metselaarstekens en datum 1758 in gele baksteen. Ten zuiden van het erf, verbouwde dubbele dwarsschuur van 1757.


ID: 70307 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Tempelare 2 (Lo-Reninge)
Kleine vakwerkhoeve met een versteend boerenhuis en een kleine vakwerkschuur met een recentere beplanking. Boerenhuis van vijf traveeën + rechts één opkamertravee onder een pannen zadeldak. Witgeschilderde baksteenbouw waaronder de oorspronkelijke vakwerkbouw grotendeels bewaard is. De haaks aansluitende bakstenen koeienstal is tegen het huisvolume aangebouwd; verder nog kleine dwarsschuur onder steil zadeldak.