Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 40173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

's Herenweg (Meise)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk gelegen op de hoek van de ’s Herenweg en de Hoefkantweg. Door het contrasterende materiaalgebruik van witte kalkzandsteen en zwarte leien, het verspringende dakenspel en het omringende kerkhof, heeft de kerk een sterk beeldbepalend karakter in het centrum van het gehucht.


ID: 305456 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

's Herenweg (Meise)
De wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ligt op de splitsing met de Plasstraat. Op het kadaster wordt ze samen met de hoeve (Plasstraat 127) in 1861 ingetekend op een leeg perceel; Johannes Verbesselt, landbouwer, wordt vermeld als erfpachter 'bail emphytéotique'.


ID: 40175 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Rode, later Ter Kercke

's Herenweg 11, Birrebeekstraat 1 (Meise)
Recht tegenover de kerk gelegen gesloten hoeve, met sterk gerenoveerd gebouwenbestand. Enkel de beeldbepalende inplanting en de volumes bleven bewaard.


ID: 40178 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Amelgemstraat (Meise)
De door hoge esdoorns beschaduwde Amelgemkapel in barokstijl is gelegen op een verhevenheid en werd gebouwd in 1637 in opdracht van abt Outers van de norbertijnenabdij van Grimbergen.


ID: 40180 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Amelgem

Amelgemstraat 11 (Meise)
Hoeve Klein Amelgem is vandaag een middelgrote gesloten hoeve waarvan de diverse onderdelen voornamelijk dateren uit de 18de en 19de eeuw met een grote 1776 gedateerde langsschuur. De hoeve bevindt zich in een bewaarde landbouwcontext in de vallei en werd eind 17de eeuw afgescheiden van de hoeve Groot Amelgem.


ID: 305444 | Bouwkundig element

Hoeve

Amelgemstraat 3-5 (Meise)
Deze in oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse langgestrekte hoeve bestaat momenteel uit een woonstalhuis met voorliggende waterput en mestvaalt en een later toegevoegde vrijstaande schuur ten zuiden, op het kadaster ingetekend in 1935. Het perceel waarop de hoeve is ingeplant, grenst onmiddellijk aan het ronde perceel van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte.


ID: 40179 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Amelgem

Amelgemstraat 9 (Meise)
De hoeve Groot Amelgem bestaat uit los verspreide bestanddelen uit de 17de-18de eeuw: een boerenwoning uit de 17de eeuw, gelegen ten westen van het aarden erf en een 18de-eeuwse stalvleugel ten noorden, de alleenstaande langsschuur ligt ten zuidoosten van het erf en het bakhuis ten oosten.


ID: 305435 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

August Van Doorslaerlaan (Meise)
Begraafplaats in gebruik genomen nadat het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk was opgeheven. De nieuwe begraafplaats werd ingehuldigd in 1936 en recent uitgebreid aan de oostzijde. In 1935 werd op het kadaster de verkaveling van een groter perceel ingetekend, op dat ogenblik eigendom van keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. In 1936 werd de verkoop van het perceel van de begraafplaats aan de 'gemeente Meysse' geregistreerd, waarbij het 'bouwland' muteerde naar 'kerkhof'.


ID: 305434 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

August Van Doorslaerlaan 3-5 (Meise)
Twee karakteristieke dorpswoningen in 1879 als één huis kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in eigendom van Theodoor Bernard Verelst-Desmedt, timmerman.


ID: 305474 | Bouwkundig element

Villa Leefdaal

Autoweg 3 (Meise)
Cottagevilla volgens de gevelsteen van 1921, met omringende tuin en parkbos, gelegen in het Leefdaalbos. De villa werd in 1924 kadastraal geregistreerd als 'geheele herbouwing' in eigendom van R. de Hennin-de Boussu-Walcourt.