Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

103 resultaten


ID: 304862 | Bouwkundig element

Gekoppelde arbeidershuisjes

Annuntiatenstraat 73, 71A (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing van twee gekoppelde arbeiderswoningen, in 1903 kort na het openen van de straat als opbrengsteigendommen gebouwd voor de familie Schuybroeck, 'kuipers' te Antwerpen, en gelijktijdig opgetrokken met de één bouwlaag hogere belendende en eveneens gekoppelde nummers 75 en 77.


ID: 304863 | Bouwkundig element

Meergezinswoningen in art deco

Begonialei 20-22 (Antwerpen)
Gekoppelde en gespiegelde meergezinswoningen in art-decostijl, in 1923 voor verkoop opgetrokken voor het Bureel van Weldadigheid van Merksem, dat de eigen gronden ten gelde maakte. Het oorspronkelijke oprichtingsplan is niet bewaard, waardoor de ontwerper niet gekend is.


ID: 304864 | Bouwkundig element

Winkelhuis Den Goeden Koop

Bredabaan 150 (Antwerpen)
Winkelwoonhuis in eclectische stijl, in 1908 gebouwd op de plaats van de vooruitspringende schuur van de gekende herberg De Houdvast. Opdrachtgever was de familie De Ridder, die de oude herberg reeds vanaf het laatste kwart van de 18de eeuw in bezit had en het onmiddellijk van de hand deed aan winkelier James Frans Heerwegh-Merckx, die er de kruidenierswinkel Den Goeden Koop vestigde.


ID: 304876 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuizen De Houdvast

Bredabaan 152-154 (Antwerpen)
Twee, als een ensemble ontworpen, gekoppelde winkelwoonhuizen in eclectische stijl, in 1908 gebouwd op de plaats van de bekende 18de-eeuwse herberg 'De Houdvast'. De twee winkels werden gebouwd in opdracht van de in Merksem gevestigde Arthur Lambeau – Van Mol, volgens de kadastrale bronnen 'stouwer' van beroep.


ID: 304865 | Bouwkundig element

Burgerhuis in eclectische stijl

Bredabaan 254 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, in 1914 opgetrokken als opbrengsteigendom in opdracht van de weduwe en kinderen van Godefridus Ullens-Beeckmans, die een perceel van de voormalige lusttuin van het noordwestwaarts gesitueerde kasteel Groenendael of Ullenshof ten gelde maakten.


ID: 304866 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekappartement

Bredabaan 301 (Antwerpen)
Beeldbepalend modernistisch appartementsgebouw met op de begane grond een café en een winkelruimte, gebouwd voor F. Franck-De Backer naar een ontwerp van de lokale architect Jules De Munter uit 1935.


ID: 304877 | Bouwkundig element

Cinema Astoria

Bredabaan 380A (Antwerpen)
Voormalige Cinema Astoria in een eclectische stijl met art-nouveau-inslag, tussen 1919 en 1922 opgetrokken in opdracht van aannemer Louis De Schutter-Daniels op de plaats van de in 1915 deels afgebroken brouwerij De Ster. Ondanks verschillende aanpassingswerken vormt het nog één van de zeldzame herkenbare interbellum cinemazalen in Merksem en Antwerpen.


ID: 304867 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Bredabaan 415 (Antwerpen)
Winkelwoonhuis in een eclectische stijl met decoratieve aanwending van de constructieve metalen onderdelen, in 1915 opgetrokken. Het vormt in de gevelwand tussen het Burgemeester Nolfplein en de Van Stralenlei nog één van de weinige bewaarde voorgevels uit de vooroorlogse periode, waarvan bovendien uitzonderlijk ook de oorspronkelijke winkelpui behouden bleef.


ID: 304868 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Bredabaan 416 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, in 1906 opgetrokken voor brouwer Louis Corneel Van Schevensteen-Van Roie. Een oprichtingsplan is niet teruggevonden, waardoor de ontwerper niet bekend is. Aan de Bredabaan vormt het tot winkelwoonhuis omgevormde burgerhuis één van de zeldzame, nog gaaf bewaarde vroeg-20ste-eeuwse panden in een neoclassicistische stijl, waarvan ook de oorspronkelijke interieurelementen deels bewaard zijn.


ID: 304869 | Bouwkundig element

Handelspand in zakelijk modernisme

Bredabaan 446 (Antwerpen)
Handelspand met conciërgewoning in een uitgesproken zakelijk modernisme, omstreeks 1937 opgetrokken voor de firma A. Van Osta &amp; Co naar een ontwerp van huisarchitect Victor Gorlé. Het werd opgericht als bijhuis van de Antwerpse confectiezaak "Au Bon Coin".