Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 306254 | Bouwkundig element

Villa Froment

Acht-Meistraat 23 (Leuven)
De villa Froment in cottagestijl werd kadastraal geregistreerd in 1913 in opdracht van de tegelfabrikant Froment en is gelegen op een driehoekig perceel gevormd door de Acht Meistraat en het Watermolenpad. De villa wordt gekenmerkt door een pittoreske vormgeving en volumewerking die benadrukt wordt in het complexe dakenspel. Decoratief gebruik van houtwerk, onder meer in het pseudostijl- en regelwerk en het bewaarde schrijnwerk. De villa bleef gaaf bewaard, onder meer vanwege originele tegels die in het interieur in enkele kamers bewaard bleven.


ID: 306255 | Bouwkundig element

Bediendewoningen Remy

Acht-Meistraat 29-31 (Leuven)
Dit geheel van twee gespiegelde woningen werd kadastraal geregistreerd in 1935 en wordt gekenmerkt door een versoberde art-decovormgeving. De woningen zijn voorzien van een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje. Deze woningen werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.


ID: 307132 | Bouwkundig element

Bediendewoning Remy

Acht-Meistraat 33 (Leuven)
Deze vrijstaande burgerwoning werd kadastraal geregistreerd in 1914 en wordt gekenmerkt door een eclectisch vormgegeven voorgevel. De woning heeft een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje. Ze werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.


ID: 306786 | Bouwkundig element

Bediendewoningen Remy

Acht-Meistraat 35-37 (Leuven)
Dit geheel van twee gespiegelde woningen werd kadastraal geregistreerd in 1914. Deze woningen werden opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.


ID: 307133 | Bouwkundig element

Bediendewoning Remy

Acht-Meistraat 39 (Leuven)
Deze bediendewoning werd kadastraal geregistreerd in 1913 en wordt gekenmerkt door een sobere eclectische vormgeving. Deze woning werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.


ID: 307134 | Bouwkundig element

Bediendewoning Remy

Acht-Meistraat 41 (Leuven)
Deze dubbelwoning werd kadastraal geregistreerd in 1913 en wordt gekenmerkt door een sobere eclectische vormgeving. De woning is voorzien van een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje met oorspronkelijk hekwerk. Deze woning werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.


ID: 306253 | Bouwkundig element

Graanmolen met molenaarswoning

Acht-Meistraat 5-7 (Leuven)
Deze voormalige graanmaalderij met woonhuis achter uniformiserende gevel en onder plat dak werd kadastraal geregistreerd in 1912. De gevel weerspiegelt nog de oorspronkelijke functieverdeling in maalderij en woonhuis. De industriële functie enerzijds en woonfunctie anderzijds worden onder andere tot uitdrukking gebracht door middel van het bewaarde schrijnwerk.


ID: 306265 | Bouwkundig element

Modernistisch onderwijsgebouw

Baron Descampslaan 105 (Leuven)
Dit modernistisch schoolgebouw, in 1939 kadastraal geregistreerd, werd gebouwd langsheen de Baron Descampslaan in opdracht van burgemeester Dr. Prosper Switters van Herent. Opvallend is de zakelijke esthetiek, met een sterke nadruk op de horizontale geleding, refererend aan het modernisme die het gebouw architecturale waarde verleent.


ID: 306262 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Baron Descampslaan 37-39 (Leuven)
Dit geheel van twee burgerhuizen werd in 1928 opgericht als kopie van de door de Remyfabrieken hier geïntroduceerde woontype, namelijk de dubbelwoonst, gericht op de huisvesting van de bedienden.


ID: 306263 | Bouwkundig element

Personeelswoning Remy

Baron Descampslaan 41 (Leuven)
De villa werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht in 1935 in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Remy bouwde voor de werknemers woningen in een typologie passend voor hun functie binnen het bedrijf. Het type van het vrijstaande woonhuis of de villa voorzag in de meest burgerlijke woning voor de bedienden van het bedrijf.