Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8 resultaten


ID: 39792 | Bouwkundig element

Priorij van Groenendaal

Duboislaan 1, Joannes Ruysbroeckweg 1 (Hoeilaart)
Het merendeel der gebouwen werd in 1825 gesloopt. Heden resten evenwel nog het in 1794 gebouwde priorskwartier en een overblijfsel van de kloosterkerk.


ID: 39793 | Bouwkundig element

Priorijhoeve met bakhuis

Duboislaan 2-4 (Hoeilaart)
Deze historische hoeve werd vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1778 ter vervanging van de oudere kloosterhoeve op het voorplein van de priorij van Groenendaal en is momenteel eigendom van de Vlaamse Overheid.


ID: 39790 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Edmond Vandervaerenstraat 3 (Hoeilaart)
Boerenhuis (nok evenwijdig aan straat) met twee verdiepingen en zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw;


ID: 39784 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens

Gemeenteplein 12A (Hoeilaart)
De op een lichte hoogte gelegen neoromaanse parochiekerk werd opgetrokken in de periode 1870-1874 naar een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het oorspronkelijk omringende kerkhof werd ontruimd in het begin van de 20ste eeuw; de laatste kerkhofmuren verdwenen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 39785 | Bouwkundig element

Kasteel van Hoeilaart

Jan van Ruusbroecpark 1 (Hoeilaart)
Neogotisch kasteel, opgericht in 1858 naar een ontwerp van ingenieur Jozef Claes ter plaatse van het 15de-eeuwse kasteel van de heerlijkheid Ter Heyde. Het kasteel wordt omgeven door een park dat vandaag fungeert als gemeentepark.


ID: 39789 | Bouwkundig element

Smeyberghoeve

Koedaalstraat 7 (Hoeilaart)
Semigesloten hoeve met centraal, gekasseid erf; de huidige vormgeving dateert uit de 19de eeuw, doch in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde en witgeschilderde gebouwen op gepikte plint, afgedekt door zadeldaken.


ID: 39786 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Heyde en kapel

Willem Eggerickxstraat 4-12 (Hoeilaart)
De hoeve van het Hof Ter Heyde, in haar huidige vorm een gesloten hoeve met mogelijk 17de-eeuwse kern, vormt samen met de aanpalende kapel, het enige overblijfsel van de oude heerlijkheid 'Ter Heyde'.


ID: 39791 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Willerieken

Willeriekse Dreef (Hoeilaart)
Kapel van 1864, gebouwd naar een ontwerp van een zekere Bastin, ter vervanging van een eeuwenoude kapel waarvan de oorsprong zou opklimmen tot de middeleeuwen toen een vrome man, mogelijk een geestelijke uit Groenendaal, een Mariabeeldje ophing in een boom.