102 resultaten


ID: 40329 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Hof te Hamme

Biesboslaan 7, 7A-B, Lindestraat 32 (Merchtem)
Het huidige Hof te Hamme is de pachthoeve van het gelijknamige, historische goed, dat een afhankelijkheid was van de abdij van Affligem. De pachthoeve is in haar huidige vorm bewaard als een semigesloten hoeve rond een binnenplaats, waarvan de bebouwing dateert uit de 18de en 19de eeuw, en vanaf de late 20ste eeuw werd gerestaureerd en herbestemd tot een wooncomplex.


ID: 40324 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Bollestraat 2 (Merchtem)
Kapel gewijd aan Sint-Anna en uitgewerkt in traditionele bak- en zandsteenstijl, opklimmend tot circa 1700 toen de kenmerkende, laatbarokke voorgevel tot stand kwam. De kapel werd vermoedelijk uitgebreid omstreeks 1782. De meest recente restauratiecampagne dateert van 2001-2008.


ID: 40307 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Broekweg 25 (Merchtem)
Boerenwoning met stal onder hetzelfde dak, opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. De woning maakt deel uit van een hoeve met losse bestanddelen, die beeldbepalend gelegen is in het open landschap van Brussegem, nabij de grens met het gehucht Bollebeek bij Asse.


ID: 40300 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Torenhof

Brussegemkerkstraat 1-3 (Merchtem)
De gesloten hoeve Torenhof, voorheen zogenaamd Hof ten Alboome of Hof ten Abeele, omvat een gebouwenbestand rond een geplaveide binnenplaats met kern uit de 17de eeuw en latere aanpassingen uit de 18de en 19de eeuw. Zo bewaart het beeldbepalende ensemble een poortdoorgang en een boerenburgerhuis met 17de-eeuwse kern, een boerenwoning met dienstgedeelte uit de 18de eeuw, een aangepaste stalvleugel en een 19de-eeuwse schuur, met integratie van oudere elementen.


ID: 40301 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stefanusparochie

Brussegemkerkstraat 19 (Merchtem)
Pastorie opgevat als een sober classicistisch dubbelhuis van vier travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak tussen aandaken, gebouwd in 1769, gelegen in een aan de voor- en achterzijde ommuurde tuin.


ID: 40302 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brussegemkerkstraat 21 (Merchtem)
Breedhuis van vijf travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1849.


ID: 40303 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Brussegemplein 6 (Merchtem)
Rechts van de kerk en in de schaduw van een kriekenboom, langgestrekt hoevetje onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 40295 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stefanus

Brussegemplein zonder nummer (Merchtem)
De parochiekerk Sint-Stefanus is een gotisch kerkgebouw, waarvan de oudste bewaarde kern opklimt tot de 16de eeuw, namelijk het koor en het transept. Omstreeks 1905-1906 werd de kerk ingrijpend aangepast en vergroot naar ontwerp van architect Georges Dhaeyer. De kerk is gebouwd op een helling ten opzichte van de Brussegemkerkstraat, die afgebakend wordt door een zandstenen keermuur, en wordt omringd door een heden vergroend kerkhof.


ID: 40239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Motte of Den Bergh

Burchtlaan 41 (Merchtem)
Noordelijke bijgebouw als enige herkenbare restant van een kasteel op een motte, gebouwd in 1768.


ID: 40241 | Bouwkundig element

Dwarsschuur

Dooren 25 (Merchtem)
Dwarsschuurtje onder zadeldak met wolfseinde, ten dele in leembouw met twee uitstekende ankerbalken.