Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

365 resultaten


ID: 301172 | Landschappelijk geheel

Valleien van de Grote en Kleine Gete

Geetbets, Grazen, Rummen (Geetbets), Halen (Halen), Donk (Herk-de-Stad), Drieslinter, Melkwezer, Neerlinter, Orsmaal-Gussenhoven, Wommersom (Linter), Hakendover, Oplinter, Tienen (Tienen), Budingen, Dormaal, Helen-Bos, Zoutleeuw (Zoutleeuw)
de “Valleien van de Grote en Kleine Gete” strekt zich uit van Tienen tot iets ten zuiden van Halen en Herk-de-Stad. Bij Budingen stromen de Grote en Kleine Gete samen in de Gete. De ankerplaats strekt zich over bijna 20km van deze vallei uit. De vallei kenmerkt zich door een gaaf beemdenlandschap. Het is een gecompartimenteerd landschap bestaande uit drassige graslanden met perceelsrandbegroeiingen van opgaande bomenrijen en populierenaanplantingen. Aan de rand van de vallei liggen diverse nederzettingen met hoge historische en bouwkundige waarde: Helen, Bos, Budingen, Zoutleeuw en Dormaal. Behalve deze nederzettingen zijn er ook talloze mottes en grote hoeves aan de valleirand van waaruit de vallei ontgonnen werd. In deze streek worden deze veelal “–winning” genoemd, bijvoorbeeld Grazenwinning, Vlierbeekswinning, Boswinning etc.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 307981 | Landschappelijk element

Wegbeplanting met gekandelaarde platanen

Klein Overlaar (Hoegaarden), Groot Overlaar (Tienen)
Langs de N221 staan verspreid 33 gekandelaarde platanen als relict van de oorspronkelijke wegbeplanting. De bomen benadrukken het rechte karakter van de steenweg en geleiden het zicht. 


ID: 302520 | Landschappelijk element

Holle weg Longa

Ezemaal (Landen), Goetsenhoven (Tienen)
De holle weg, onderdeel van de Romeinse verbindingsweg Tienen-Landen via Ardevoorde, heeft een belangrijke esthetische en natuurwetenschappelijke waarde.


ID: 307672 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kwadehaag

Kwadehaagweg (Linter)
De Kwadehaag is een 130m lange kasseistrook in porfier gemengd met Tiense kwartsiet en afgeboord in langwerpige tegels van blauwe hardsteen. Het gebruik van tegels als boordstenen is ongewoon, behalve in Linter waar nog enkele buurtwegen met dat materiaal werden verhard.


ID: 140041 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Tienen

Tienen (Tienen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Tienen.


ID: 42847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster der witzusters met park

Aandorenstraat 2 (Tienen)
Kloostergebouw uit de 17de eeuw met latere aanpassingen omgeven door een landschappelijk park uit het begin van de 19de eeuw, oorspronkelijk 62,5 are, rond 1870 uitgebreid tot 1 hectare 25 are; in een recent verleden heraangelegd met snoeivormen van taxus; monumentale paardenkastanje.


ID: 42903 | Bouwkundig element

Schuur

Aandorenstraat 32 (Tienen)
Langsschuur met rondbooginrijpoort uit de 18de eeuw.


ID: 42904 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Aandorenstraat 36 (Tienen)
Bakstenen woning met één verdieping uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 133375 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als parkboom

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante bruine beuk, die zich achteraan nabij de parkmuur bevindt. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam een omtrek van 361 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.