Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

198 resultaten


ID: 307998 | Landschappelijk element

Moerstraat

Moerstraat (Zuienkerke)
De Moerstraat is een onverharde weg die de polder van Meetkerke doorkruist . De weg heeft een onregelmatig tracé en is langs weerszijden beplant met populieren, onder andere van het type Marilandica. De Moerstraat is aangelegd op een dijkje en volgt voor een deel het tracé van het 'Moerdycxken', de 17de-eeuwse aarden omringdijk.


ID: 58002 | Bouwkundig element

18de-eeuwse veldkapel

Molenweg (Zuienkerke)
Veldkapel gelegen bij de brug over de Blankenbergse Vaart. Eerste vermelding van deze kapel in 1754 op een kaart van de watering van de Moere bij Meetkerke. Witgekalkte en deels gekaleide bakstenen kapel met gepekte plint, onder pannen zadeldak. Voor- en zijpuntgevels vormen aandaken, rusten op geprofileerde schouderstukken en zijn afgewerkt met muurvlechtingen.


ID: 58003 | Bouwkundig element

Bakstenen boogbrug

Molenweg (Zuienkerke)
Bakstenen boogbrug over de Blankenbergse Vaart en voor het eerst vermeld in 1846 als Kapellebrug. Noordelijk muurtje van gele baksteen, zuidelijk muurtje is recenter en bestaat uit rode baksteen.


ID: 58001 | Bouwkundig element

Magdaleenahoeve

Molenweg 3 (Zuienkerke)
Voormalige hofstede van het Magdaleenagasthuis in Brugge. Eerste vermelding in 1754 en aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 als hoeve met drie losse bestanddelen op een vierkant omwald erf. Huidige hoeve bestaat uit een L-vormig witgekalkt volume onder zadeldaken met boerenwoning van twee bouwlagen en drie traveeën en stalvleugel beiden uit 18de eeuw maar boerenwoning later verhoogd. Dubbele dwarsschuur uit 19de eeuw en stalvleugel uit 20ste eeuw.


ID: 58004 | Bouwkundig element

Arduinen grenspaal

Molenweg 5 (Zuienkerke)
Arduinen grenspaal bij erfingang tot de vernieuwde hoeve maar gevonden op een andere plaats op het terrein.


ID: 58005 | Bouwkundig element

Hoeve Den Boomgaard

Molenweg 7 (Zuienkerke)
Gerenoveerde hoeve. Eerste vermelding van de hoeve in 1543. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als drie losse bestanddelen met enorme boomgaard. Boerenwoning gerenoveerd in laatste kwart 20ste eeuw, witgekalkt met gepekte plint. Schuur met schilddak met geïncorporeerde stallen, eveneens witgekalkt met gepekte plint, stalvleugel gedateerd 1899, vijver maar boomgaard verdwenen.


ID: 58088 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel

Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
De toekenning van het parochiaal statuut aan Zuienkerke dateert vermoedelijk uit de 10de eeuw. De huidige kerk onderging een algemene restauratie in 2000 en is omringd door een ommuurd kerkhof. Het verankerde bakstenen gebouw met leien bedaking heeft een driebeukig schip en westtoren. Het noordelijk zijkoor is 13de-eeuws, de westtoren laatromaans, de benedenkerk 13de-eeuws en er zijn sporen van 15de-eeuwse spitsboogvensters. Interieur met houten tongewelven en marmeren vloertegels. Mobilair voornamelijk in barok- en rococostijl.


ID: 58095 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
Voormalige, half vrijstaande, witgeschilderde dorpswoning met kruis, gevelkapelletje en datering R.D.M. 1875 in zijpuntgevel. Nu garage horende bij woning in Kerkstraat.


ID: 58096 | Bouwkundig element

Arduinen monumentje

Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
Arduinen monumentje met ijzeren abstract beeldhouwwerk met gebeiteld opschrift van Anton van Wilderode, vervaardigd door P. Boudens uit Brugge, 1994.


ID: 58108 | Bouwkundig element

Zielebrug

Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
Zielebrug leidt de Nieuwe Steenweg over de Blankenbergse Vaart. Eerste vermelding van de brug in 1541, op kaart van Ferraris 1770-1778. Huidige bakstenen brug is 20ste-eeuws.