Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

198 resultaten


ID: 57955 | Bouwkundig element

Hoeve Middelhofhoek

Oosternieuwweg Noord 30 (Zuienkerke)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers. Lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning, laatgotische stijl, van het langgeveltype gedateerd "1626". Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok in gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint Schuur- en stalgebouwen, achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking en 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje.


ID: 57950 | Bouwkundig element

Hoeve ten Maereleede

Oosternieuwweg Zuid 1 (Zuienkerke)
Gerenoveerde hoeve, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778. Zeer lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vorm omheen erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met dakoverstek en houten kardoezen. Witgekalkte boerenwoning op gepekte plint met aansluitend lagere stalvleugel. Schapenstal met witgekalkte erfgevel, voormalig wagenhuis, voormalig groot schuurgebouw en klein witgekalkt bakhuisje.


ID: 57951 | Bouwkundig element

Hoeve

Oosternieuwweg Zuid 5 (Zuienkerke)
Historische hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, confer aangeduid op de kaart van P. Pourbus 1561-1571. Huidige configuratie al op kaart van Ferraris (1770-1778). Hoeve met haaks op de straat ingeplante losse bestanddelen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, boerenwoning van het langgeveltype met geïncorporeerde stallen, aanpalend lager stalletje. Bakstenen stoep, aanbouwen, hoge monumentale schuurvleugel, dwarsschuur met onder lager zadeldak tweeledig wagenhuis en kleiner stalgebouw.


ID: 57952 | Bouwkundig element

Hoeve 't Schapenhof

Oosternieuwweg Zuid 8 (Zuienkerke)
Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw confer aangeduid op kaart van Ferraris 1770-1778. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met dakoverstek en rood geschilderd houtwerk. Centraal langgestrekte boerenwoning met twee opkamertraveeën onder zelfde nok, witgekalkt op gepekte plint; muurvlechtingen. Aanpalende lagere stal, nu deel van woning en lage aanbouw . Bakstenen stoep, schuur- en stalgebouw, witgekalkte zomerkeuken en vierledig wagenhuis.


ID: 58015 | Bouwkundig element

Langgestrekt hoevetje

Oude Molenweg 1 (Zuienkerke)
Eind-19de- of begin-20ste-eeuws hoevetje met witgekalkte boerenwoning van twee traveeën en één opkamertravee onder pannen zadeldak, ommuurde stoep aan erfzijde en geïncorporeerde bakstenen stallen.


ID: 58018 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Meetkerke

Oude Molenweg 23 (Zuienkerke)
Voormalig gemeentehuis van Meetkerke, in gebruik als privéwoning sinds de fusie met Zuienkerke in 1977. Gele bakstenen dubbelwoning gebouwd midden 20ste eeuw door aannemer B. Jacksens en zoon, naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert.


ID: 58016 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie, te bereiken via een poort in de kerkhofmuur. De eerste vermelding van de priesteragie dateert van 1540. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van circa 1800 onder pannen zadeldak met houten klokkenstoel. Symmetrische lijstgevel van geschilderde baksteen en lagere aanbouw van één bouwlaag met oculus boven kelder. Relatief goed bewaard interieur.


ID: 58017 | Bouwkundig element

Herberg Gouden Leeuw

Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Ommuurd complex van bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken, met oude kern. Voormalige herberg de Gouden Leeuw, voor het eerst aldus vermeld in 1790, maar oorspronkelijk in gebruik als kosterswoning.


ID: 57957 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Weg 1 (Zuienkerke)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegankelijk via hekkens met initialen B en M. Verankerde losse bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Hoeve met grote boerenwoning aan de straatkant, gedateerd 1925, met aanpalende lagere stal en bakhuisje achter de woning. Breedhuis, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen.


ID: 57958 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bakhuis

Oude Weg 3 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw zoals aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778. Ooorspronkelijk van het langgeveltype, haaks op de straat ingeplant. Boerenwoning opgevat als een verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak. Vooraan het erf bakhuis met oven, witgekalkt op gepekte plint.