Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

198 resultaten


ID: 57960 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Pastoriestraat 1 (Zuienkerke)
Hoekhuis vermoedelijk met 18de-eeuwse kern is opgenomen in het beschermd dorpsgezicht. Woonhuis van twee bouwlagen onder schilddak met houten gootlijst, lijstgevel in witgeschilderd bakstenen parement, siermetselwerk en tandfries bovenaan.


ID: 57962 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde en ommuurde pastorie

Pastoriestraat 11 (Zuienkerke)
Omwalde en ommuurde 18de-eeuwse pastorie in tuin gelegen al aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 en behoort tot beschermd dorpsgezicht. In 1889 werd een klein rechthoekig poortgebouw opgetrokken, parallel aan de westgevel van het hoofdvolume.. Herenhuis in laatclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met beraapte bakstenen gevelparementen, schuiframen met rolluikkasten. Kelder overdekt door tongewelf.


ID: 57959 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo en Machutus met kerkhof

Pastoriestraat 12 (Zuienkerke)
Parochiekerk in gotische stijl, opklimmend tot de 13de en vroege 14de eeuw, maar onderging meerdere verbouwingen en in de loop van de 17de eeuw deels herbouwd in laatgotische stijl. Georiënteerde sobere kruiskerk met basilicaal schip en vieringtoren. Verankerde rode baksteenbouw met leien bedaking, aandaken en muurvlechtingen. De kerk wordt omringd door een kerkhof. Rond de kerk bevindt zich een ommegang met vijf kapelletjes.


ID: 57961 | Bouwkundig element

Schoolgebouw en onderwijzerswoning

Pastoriestraat 4 (Zuienkerke)
Voormalig schoolgebouw met onderwijzerswoning in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, opgetrokken in 1951, nu gekend als trefpunt De Maere. Ontworpen door architect Maurice Haegebaert uit De Haan en uitgevoerd onder aannemer Ghaesaert uit Zedelgem is opgenomen in het beschermd dorpsgezicht. Twee breedhuizen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met bakstenen lijstgevel, natuursteen en gevelsteen met wapenschild centraal boven ingang.


ID: 58046 | Bouwkundig element

Wegkapel

Prins Leopoldstraat (Zuienkerke)
Wegkapel tussen twee hoeves, nummers 9 en 11, aan noordkant van de straat. Vermoedelijk gebouwd in interbellum. Bakstenen kapelletje onder zadeldakje met houten dakrand. Spitsboogvormig boogveld met opschrift "O.L.VROUW VAN BIJSTAND BESCHERM ONS". Mariabeeld met kind in glazen nis.


ID: 58047 | Bouwkundig element

Hoevetje van het langgeveltype

Prins Leopoldstraat 12 (Zuienkerke)
19de-eeuws Hoevetje met omhaagde voortuin. Langgeveltype, boerenwoning van anderhalve bouwlaag en drie traveeën, gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel en segmentbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 58111 | Bouwkundig element

Schoeringebrug

Schoeringstraat (Zuienkerke)
Bakstenen brug over de Blankenbergse Vaart. In 1691 wordt de brug op die plaats nog aangeduid maar op de kaart van Ferraris 1770-1778 niet benoemd. Huidige brug is 20ste-eeuws.


ID: 58112 | Bouwkundig element

Schoeringekapel

Schoeringstraat (Zuienkerke)
Kapel gebouwd in 1946, ontworpen door architect J. Decoster, met Mariabeeld van de Brugse beeldhouwer Karel Dupon. Rood bakstenen kapel met zadeldak met Vlaamse pannen, natuursteen voor cartouche met bouwdatum in voorpuntgevel en sluitsteen van de deur, versierd met kruis in reliëf en ijzeren kruis op dak.


ID: 58113 | Bouwkundig element

Hoeves Klein en Groot Schoeringe

Schoeringstraat 2-4 (Zuienkerke)
Twee historisch bij elkaar horende hoeves die tot het belangrijkste patrimonium van het Brugse Sint-Janshospitaal hoorden. De hofstede Schoeringe gaat terug tot 1230. Het grote goed werd volgens de literatuur eind 17de eeuw opgesplitst in twee landbouwbedrijven. De omgrachting is deel bewaard. Groot Schoeringe had een belangrijke bergschuur staat nu in Bokrijk. Boerenwoning van 1629 vertoont veel verbouwingen met stallen, mestvaalt, paardenstal met koetshuis, hondenhok en wagenhuis, Klein Schoeringe, boerenwoning met geïncorporeerde stallen, stalvleugel en schuur, onderging zware verbouwingen in 2002.


ID: 58049 | Bouwkundig element

Wellinghoeve

Smisjestraat 12 (Zuienkerke)
Begin-19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype met lange erfoprit tot de straat. Boerenwoning in bruine baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen, bewaard schrijnwerk met T-vensters en luiken en aansluitende witgekalkte stalvleugel.