Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

198 resultaten


ID: 58037 | Bouwkundig element

Herberg en Gemeentehuis van Nieuwmunster

Doelhofstraat 40, 40B (Zuienkerke)
Voormalige herberg, in 1710 herberg het Caetspel en gemeentehuis van Nieuwmunster, grenst aan het kerkhof met bakstenen tuinmuur. Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel van zes traveeën en anderhalve bouwlaag.


ID: 58038 | Bouwkundig element

Zusterschool van 1905-1906

Doelhofstraat 41 (Zuienkerke)
Voormalige zusterschool, gebouwd in 1905-1906 in eclectische bouwstijl van bouwmeester Rooms door aannemer P. Lauwereins. Huis in gele en rode baksteen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, getypeerd door twee puntgevels. Speels effect door afwisseling in muuropeningen, omlijsting van voordeur met tuitgevel, in siermetselwerk opgetrokken schouw. Speelkoer aan straatkant afgesloten door fraaie muur in dezelfde baksteen, ten zuidwesten met luifel. Achterin vierkant gebouw met tentdak met klaslokalen; buitengevels versierd met rondboogfriezen en lisenen.


ID: 58039 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Doelhofstraat 44 (Zuienkerke)
Dorpswoning van anderhalve bouwlaag met gecementeerde lijstgevel en naastgelegen kleine tuin.


ID: 58040 | Bouwkundig element

Villa

Doelhofstraat 50 (Zuienkerke)
Villa uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met ommuurd voortuintje. Dubbelwoning in rode baksteen met natuurstenen banden, drie traveeën en twee bouwlagen, centrale deurrisaliet afgesloten door trapgevel en bekroond met bolornament. Nisje met Mariabeeld in zijgevel.


ID: 58041 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Doelhofstraat 56, 60 (Zuienkerke)
Kleine losse boerenarbeiderswoningen met gecementeerde lijstgevel, één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 58030 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Doelhofstraat 7-9 (Zuienkerke)
Ensemble van begin-20ste-eeuwse bakstenen rijwoningen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 57985 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorpweg (Zuienkerke)
Georiënteerde hallenkerk omgeven door een volledig ommuurd kerkhof. De kerk gaat terug op een vroeggotische bakstenen kruiskerk uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden herbouwd in de jaren 1640, evenals het koor verlengd. Het kerkgebouw werd in 1926 gerestaureerd onder leiding van de Brugse architect Alphonse De Pauw; mogelijk dateren de neogotische aanbouwen van die fase. Verankerde baksteenbouw met leien bedaking. Driebeukig schip van drie traveeën, met westtoren op vroeger transept. Op kerkhof gedenkteken voor militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 57990 | Bouwkundig element

Kerkebrug

Dorpweg (Zuienkerke)
Bakstenen boogbrug over de Blankenbergse Vaart, met kasseien wegdek, als stenen brug ingekleurd op de Ferrariskaart 1770-1778.


ID: 302147 | Bouwkundig element

Dorpskom Meetkerke

Dorpweg, Mareweg, Molenweg, Oude Molenweg, Vaartwegel (Zuienkerke)
De kleine dorpskern van Meetkerke situeert zich rond de middeleeuwse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, die zich op een verhoging in het polderlandschap bevindt. De kerk en pastorie worden omgeven door de Oude Molenweg, waarlangs de bebouwing bestaat uit herbergen, woonhuizen en het voormalige gemeentehuis.


ID: 307995 | Landschappelijk element

Gekandelaarde leilindes kerkhof Meetkerke

Dorpweg (Zuienkerke)
Bij de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Meetkerke begeleidt een bomenrij van 71 gekandelaarde lindes de rondgang rondom het kerkhof. De in oorsprong geleide bomenrijen voorzien voor de bezoekers in een lommerrijke zomerse wandeling.