Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

840 resultaten


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 23334 | Bouwkundig element

Hoeve

Moorseelsesteenweg 207 (Roeselare)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf. Losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen L-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf met verdiepte vaalt, notelaar en moestuin; ten westen toegangshek. Ten zuiden mogelijk resten van drenkplaats. Boerenhuis van zeven traveeën met links toegang tot aardappelkelder. Dubbele dwarsschuur. Deels ontmantelde ast.


ID: 215879 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Moorseelsesteenweg 207 (Roeselare)
Duitse bunker behorende tot de 'Artillerie-Schutz-Stellung', wellicht in het begin van 1918 opgetrokken.


ID: 23329 | Bouwkundig element

Ingenieursbureau

Moorseelsesteenweg 7 (Roeselare)
Ingenieursbureau van 1993-1994, naar ontwerp van de architecten Ralf Coussée en Klaas Goris. Compact blok geïntegreerd in de open ruimte, gelegen tegenover het kasteel. Plattegrond van drie in elkaar grijpende L-vormige volumes, die door het materiaalgebruik de verschillende functies aanduiden.


ID: 24014 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Motestraat 12 (Roeselare)
Hoekpand van 1930 naar ontwerp van F. Vanhee; vier traveeën + een afgeschuinde hoektravee + twee traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuite bedaking. Parement van rode sierbaksteen op arduinen plint met gebruik van gele baksteen voor banden en versieringen met dambordmotief; accentuerend gebruik van arduin voor lateien en hoekblokken van de vensters. Fraai houtwerk voor de poort met bovenlicht.


ID: 23336 | Bouwkundig element

Kapel gedateerd 1888

Nieuwe Abelestraat (Roeselare)
Eenvoudig, neogotisch getint bakstenen bedehuisje met jaartal 1888, zie gevelsteen, onder zadeldak. Puntgevel met bekronend natuurstenen kruis, gemarkeerd door pilasters met verdiepte vlakken uitlopend in getrapte punt.


ID: 23454 | Bouwkundig element

Klooster zusters Heilige Vincentius a Paulo

Nijverheidsstraat 11 (Roeselare)
Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo naar ontwerp van Alfons Van Coillie, 1920. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. L-vormig grondplan, voorste blok onder pannen zadeldak, achterblok voorzien van plat dak. Lijstgevel met parement van gediversifieerde geel-oranje baksteen verlevendigd door middel van witte natuursteen op arduinen bossage plint. Middenrisaliet met deur in rondboogomlijsting waarboven een omlijste nis met een beeldje van Heilige Vincentius à Paulo.


ID: 23455 | Bouwkundig element

Burgerhuis met magazijn

Nijverheidsstraat 12-16 (Roeselare)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak volgens bouwaanvraag van 1930, onleesbaar gesigneerd door Parijse bouwmeester. Lijstgevel met rood bakstenen parement verlevendigd door middel van gesinterde baksteen. Aansluitend magazijn van zes traveeën en twee bouwlagen. Analoge gevelopstand doch met poorten, laaddeuren en kleine ramen.


ID: 23456 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Vleugel aan Grote Markt: voormalige herberg Den Gouden Leeuw, nu geïntegreerd in het klooster. Links aan marktzijde: na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde vleugel van 1953, in historiserende stijl die aansluit bij de laatgotische trapgevel. Volume zijde Nonnenstraat: klooster met leef- en woonruimte en kapel grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Heilige Laurentiuskapel met oude kern van drie traveeën van 1700, in 1857 verbouwd en uitgebreid door architect J.B. de Bethune.