Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

150 resultaten


ID: 200965 | Bouwkundig element

Villa Le Chalutier

Bortierlaan 25 (De Panne)
De zomerresidentie met kunstenaarsatelier Le Chalutier behoorde oorspronkelijk toe aan de kunstenaar Louis Van den Eynde en zijn echtgenote mevrouw Jeanne Catherine Deweerdt.


ID: 16215 | Bouwkundig element

Meergezinswoning Le Bouquet des Dunes

Bortierlaan 27-37 (De Panne)
Meergezinswoning in "cottagestijl", gedateerd en gesigneerd "Albert-Alexis Dumont-1903-Architectes" op rechter gevelsteen; beschilderd, U-vormig bakstenen gebouw op gepikte plint, onder zadeldaken (leien); typerende hoektorens met koepelbekroning (links gewijzigd); veelvuldig gebruik van houtwerk onder meer voor luifels, trappen, roedeverdeling enzomeer.


ID: 16212 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Bortierlaan 5-9 (De Panne)
Burgerhuizen in cottagestijl, zogenaamd Chantecler (nummer 5) en 't Everzwijntje (nummer 9), en ertussen nummer 7 in art-decostijl aangepast.


ID: 201434 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

Bortierlaan 8, Zeelaan 129 (De Panne)
In 1926 wordt de Onze-Lieve-Vrouwparochie opgericht in de Dumontwijk.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 200969 | Bouwkundig element

Veldbatterij

Cabourweg (De Panne)
Toen de Duitsers België in 1940 bezetten, werden de belangrijkste havens al snel verdedigd. De havens kregen dan de naam Stützpunkt (Stp), wat betekent dat de haven een weerstandskern bezat om een mogelijke vijandelijke aanval tegen te gaan.


ID: 215693 | Bouwkundig element

Militaire post voormalige spoorlijn 76

Cappoenstraat (De Panne)
Militaire constructie, wellicht tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken net naast en dus hoogstwaarschijnlijk in functie van de nu verdwenen spoorlijn 76.


ID: 16264 | Bouwkundig element

Hoeve

Cappoenstraat 1 (De Panne)
Hoeve met losse opstelling van recentere nutsgebouwen en een boerenhuis op terp, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 16273 | Bouwkundig element

Hoeve Moerhof

Cappoenstraat 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, gedateerd 1779 zie jaarsteen boven de deur. Vormde een uithoeve van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom deels verhard, deels begraasd erf, bereikbaar via noordelijke, verharde oprit.


ID: 16265 | Bouwkundig element

Hoeve Noordgasthuis

De Pannelaan 95 (De Panne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een verhard erf, gelegen achter de duinengordel, ten zuiden van het Langgeleed en bereikbaar via een verharde oprit.