Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

488 resultaten


ID: 16854 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Zuidstraat 67 (Veurne)
Eclectisch herenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; rechts, ijzeren hek tussen geblokte pijlers van afwisselend rode en gele bakstenen met vaasbekroning, toegang gevend tot beboomde tuin met voormalig brouwerijcomplex uitziend op vaart.


ID: 16855 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zuidstraat 68 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het tweede-derde kwart van de 18de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel met 19de-eeuwse gevelordonnantie.


ID: 16856 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Zuidstraat 70 (Veurne)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 18de eeuw met 19de-eeuwse gevelordonnantie. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint met schijnvoegen.


ID: 16840 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zuidstraat 8 (Veurne)
Handelshuis, teruggaand tot een 17de-eeuws diephuis met behouden volume, zie de dakhelling en de schoudergevel. In de achtergevel wijst een rechthoekig venster in een geprofileerde korfboogomlijsting op de eerste bouwfase. Interieurelementen zoals het dakspant, de overwelfde kelders en de houten en bakstenen spiltrap verwijzen ook naar de oudere kern. De zichtbare straatgevels van het hoekhuis vertonen een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht qua gevelafwerking en ordonnantie; gecementeerd gevelparement met imitatiebanden en geriemde vensteromlijstingen.


ID: 16841 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Zuidstraat 9 (Veurne)
Hoekhuis bij Oude Beestenmarkt. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw. Bakstenen lijstgevel met inslag van de Lodewijk XIV-stijl volgens verankerde vlakke pilasters van bovenverdieping onder gekorniste bakstenen kroonlijst.


ID: 306675 | Bouwkundig element

Gehucht 't Zwaantje

Zwaantje (Veurne)
Landelijk gehucht ontstaan als handelsnederzetting aan het kanaal Veurne - Sint-Winoksbergen, reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1778). Het gehucht is beeldbepalend gelegen in het landschap in de kromming van een gekasseide straat aan het vermelde kanaal en bestaat uit een rijtje van afwisselend arbeiderswoningen, voormalige herbergen onder meer van het type afspanning en kleine hoeven, voornamelijk daterend uit de 19de eeuw of begin van de 20ste eeuw. Typerend is de opeenvolging van de ten opzichte van de rooilijn licht in- en uitspringende lijstgevels van twee of één bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 17101 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing uit de 19de eeuw

Zwaantje 10-11 (Veurne)
Eenheidsbebouwing inspringend ten opzichte van de rooilijn; deels bewaarde bakstenen stoep.


ID: 17102 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zwaantje 13 (Veurne)
Hoevetje met boerenhuis aan straatzijde en achterliggend erf. Erftoegang via poortje tussen hekpijlers met piramidaal topstuk, opgenomen in muur rechts van het boerenhuis. Boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type met links klein schuurtje, thans stal. Twee staltraveeën links en boerenwoning met twee opkamertraveeën links + drie traveeën van respectievelijk een (stal en opkamer) en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), rechts afgewolfd bij hoger gedeelte.


ID: 17103 | Bouwkundig element

Hoeve

Zwaantje 18 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf; deels bewaarde bakstenen stoepen. Ten noorden, oosten en westen, deels met bomen afgezoomde rest van omwalling; eenvoudig houten bruggetje.


ID: 17104 | Bouwkundig element

Herberg

Zwaantje 19 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.