Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 293 | Bouwkundig element

Stadswoning

Vrijheidstraat 9 (Aalst)
Gecementeerde gevel met imitatiebanden. Benedenvensters en deur in vlakke omlijsting. Bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sleutel.


ID: 197 | Bouwkundig element

Werfkapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Druiven

Werf (Aalst)
Volgens de oudste traditie voor de eerste maal opgericht in 681 aan de Denderoever door de Heilige Amandus, naar aanleiding van het vinden van een miraculeus beeld. Een laatste keer heropgebouwd in 1955-56 als eenvoudige moderne kapel naar ontwerp van Stani De Neef en Alfons Singelijn.


ID: 299 | Bouwkundig element

Beluik Ingang Borreman

Windmolenstraat (naast nr. 17) (Aalst)
Beluik met socio-historische waarde daterend van 1850.


ID: 301 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zonnestraat 13 (Aalst)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder mansardedak en modillons.


ID: 303 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Zonnestraat 23-25 (Aalst)
Burgerhuizen onder mansardedak, van drie traveeën en twee bouwlagen, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 304 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zonnestraat 25 (Aalst)
Herenhuis met Louis XV-invloed, van vier traveeën en twee bouwlagen, uit begin 20ste eeuw. Dit huis vormt het imposante middenstuk van drie aansluitende gebouwen, waarvan nummer 23 en het linker deel van nummer 25 de symmetrische elementen zijn.


ID: 305 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Zonnestraat 26 (Aalst)
Twee aansluitende burgerhuizen van twee bouwlagen en telkens vier traveeën, onder doorlopend zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 306 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zonnestraat 44 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en zes traveeën, vierde kwart van de 19de eeuw, met gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel met arduinen plint.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 131552 | Landschappelijk element

Ginkgo biloba bij Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Een opgaande Ginkgo biloba, reeds geklasseerd in 1962, maakte deel uit van het ‘Huis van Langenhove’ en is nu een onderdeel van het stadhuis van Aalst. De boom dateert uit de periode dat het huis nog eigendom was van de familie (1771 en 1896). De Japanse notenboom van Aalst is een vrouwelijke boom. De soort is tweehuizig, de bloemen eenslachtig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien niet op dezelfde boom. Omwille van de geur van de vruchten wordt hij al eens de stinkpruim van het stadhuis genoemd.