Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

330 resultaten


ID: 48024 | Bouwkundig element

Duitse bunkers 'Stützpunkt Mauritz'

Langeweg (Maldegem)
Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog ten noorden van Leeskensbruggen, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung', meer bepaald in de sector van de Duitse marine. De bunkers maakten deel uit van het 'Stützpunkt Mauritz'.


ID: 48025 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Christenen

Langeweg (Maldegem)
Bakstenen wegkapel onder zadeldak, opgericht door de familie E. De Bruyckere-Hoste in 1942.


ID: 50031 | Bouwkundig element

Watertoren

Lindestraat (Maldegem)
Zuilvormige watertoren met bakstenen ommanteling, typisch voor de jaren 1960, volgens kadasterarchief gebouwd door de Nationale Maatschappij der Waterleidingen in 1971.


ID: 50032 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 56 (Maldegem)
Hoevetje met losse bestanddelen, gelegen naast de watertoren, in kern opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw, in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw vernieuwd.


ID: 49026 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Malecote 3 (Maldegem)
Volledig heropgebouwde hoeve in de periode 1600-1611, met hoevegebouwen ingeplant op met gras begroeid erf; de oorspronkelijke cirkelvormige omgrachting bleef bewaard, een gedeeltelijke tweede omgrachting wordt gevormd door een beek. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van acht traveeën onder pannen zadeldak, na de vernieling van 1918 gerestaureerd.


ID: 50592 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Marktstraat (Maldegem)
Te midden van een groene gordel, op een cirkelvormig verhoog opgericht levensgroot witstenen beeld van een treurende vrouw die zich buigt over een gestorven soldaat, gesigneerd Laloo Karel vooraan en Georges Sloovere aan de achterzijde.


ID: 50581 | Bouwkundig element

Huis Wallyn

Marktstraat 10 (Maldegem)
Voormalig huis De Valk, later gekend als Huis Wallyn naar de notarisfamilie die vanaf 1825 gedurende generaties het huis bewoonde en verbouwde. Voorheen gepleisterd en witgeschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel geritmeerd door rechthoekige vensters en afgelijnd door een kroonlijst op consooltjes.


ID: 50591 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters maricolen

Marktstraat 15 (Maldegem)
Oorspronkelijke kloostergebouw van 1873 met strak symmetrische aanleg met hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door haakse vleugels. In 1890, zijvleugels uitgebreid met twee klassen in dezelfde bouwstijl. Centrale binnentuin afgesloten door een muur en hek tussen vierkante pijlers, in de jaren 1920 vervangen door de nog bestaande fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op een lage gecementeerde voet.


ID: 50582 | Bouwkundig element

Café De Gouden Leeuw

Marktstraat 16 (Maldegem)
Huidig café, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1933 in art-decostijl met behouden cafépui en inrichting. Behouden café-interieur uit de jaren 1930.


ID: 50583 | Bouwkundig element

Herberg De Drie Koningen

Marktstraat 20 (Maldegem)
Herberg, in kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw en één van de oudste nog bestaande huizen van de Markt. Rijhuis van heden slechts twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.