Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

330 resultaten


ID: 50593 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)
Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907. Rechthoekig strak symmetrisch gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen boven een hoog onderbouw, vooraan gemarkeerd door een vierkante, uitspringende belforttoren met dubbele statietrap en speelse achthoekige bekroning met opengewerkte belvedère en naaldspits en ijzeren windvaan.


ID: 50580 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Marktstraat 8 (Maldegem)
Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd door B. Wallyn in 1868.


ID: 50596 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Tytgadt

Mevrouw Courtmanslaan 67 (Maldegem)
Woning met zeer oude kern waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16de eeuw, herhaaldelijk aangepast in de loop van de 17de, 18de en vooral in de 19de eeuw als brouwershuis van de familie Van Halteren bij de in 1822 opgerichte brouwerij-mouterij Den Anker.


ID: 50597 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Mevrouw Courtmanslaan 76 (Maldegem)
Art-nouveau-getint rijhuis uit 1910 van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met kleurrijk en speels voorgevelparement, volgens het kadasterarchief gebouwd door aannemer Camiel Cromheecke samen met een houtzagerij achteraan.


ID: 50598 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum

Mevrouw Courtmanslaan 80 (Maldegem)
In mei 1940 werd een volledig nieuwe school opgericht door de Ondernemingen Garnier uit Brussel in 1948; sinds 1964 Koninklijk Atheneum en uitbreiding met een nieuwe vleugel aan de Katsweg in 1972. Functionele bakstenen gebouwen uit 1940 met twee bouwlagen onder zwarte geglazuurde pannen zadel- en schilddaken, sterk horizontaal gemarkeerd door brede vensterregisters met metalen ramen en overstekende houten kroonlijsten. Lage rechtervleugel onder plat dak.


ID: 50599 | Bouwkundig element

Hospitaal Sint-Arnoldus

Mevrouw Courtmanslaan 82 (Maldegem)
Achterin gelegen opmerkelijk kleurrijk bakstenen complex op vierkante plattegrond met links aansluitende vleugel. De plannen dateren van 1865 en werden getekend door architect Eugène Carpentier van Beloeil. Inwijding van de kapel in februari 1872. Het hospitaal werd van 1871 af bediend door de zwarte zusters van Aalst. Verbouwingen in 1958 door architect L. Cromheecke en nieuwbouw van 1978 door architect E. Verstraete.


ID: 50600 | Bouwkundig element

Godshuis

Mevrouw Courtmanslaan 92 (Maldegem)
Het godshuis werd gebouwd in 1880-81 naar de plannen van architect Eugène Carpentier van Beloeil en uitgevoerd door aannemer M. Osselaere. Het gesticht werd bediend door de zwarte zusters van Aalst. Oorspronkelijk gebouw op L-vormige plattegrond met hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


ID: 48028 | Bouwkundig element

Kerkhof van Middelburg

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De kerk is nog omgeven door een grotendeels ommuurd kerkhof, afgesloten door een fraai toegangshek van 1861. Opvallend op het kerkhof is het zogenaamd Hofken, de begraafplaats van de priesters voorzien van een calvarie.


ID: 79986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
Het kerkje van het basilicale type is opgetrokken in gotische en neogotische stijl. Koor, transept en toren van de huidige kerk dateren in kern nog uit de 15de eeuw met latere herstellingen; het schip uit het einde van de 19de eeuw en de neogotische aanpassingen van de oudere delen resulteerden in een homogeen geheel. De nieuwe westgevel uit eind 19de eeuw werd uitgevoerd in een sobere neogotische stijl.


ID: 79988 | Bouwkundig element

Schandpaal

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De schandpaal werd blijkens het opschrift in 1775 opgericht bij het aanleggen van een nieuwe kasseiweg door Elisabeth Vilain van Gent, gravin van Middelburg van 1767 tot 1794, vermoedelijk ter vervanging van een oudere houten paal. De arduinen paal bestaat uit een samengestelde balkvormige zuilkaak van ongeveer 3,80 meter hoog. Op het bovenste deel prijkt op de vier zijden het wapenschild van Vilain met mantel en kroon; bekroond door een afgeknotte piramide met op de voorzijde het jaartal 1775.