Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

330 resultaten


ID: 304281 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel Reesinghe

Brugse Steenweg (Maldegem)
Een zandweg met een vierhonderd meter lange beukendreef is aangelegd vanaf de Brugse steenweg en flankeert er het kasteelpark. De dreef aangeplant met opgaande beuken loopt door tot in het achterliggende landschap en stopt bij de populierendreef. De dreef werd aangevuld met inboet van den, beuk en Amerikaanse eik. De bomenrijen zijn aangeplant met een tussenafstand van 8 meter tussen de rijen en met een plantafstand van 8 à 9 meter in de rijen.


ID: 304285 | Landschappelijk element

Eiken- en populierendreef bij Kasteel Reesinghe

Brugse Steenweg (Maldegem)
Aan de Brugsesteenweg ligt een toegangsdreef naar het Kasteel Reesinghe. Het betreft een gemengde dreef van hoog gesleunde opgaande bomen van Canadapopulieren en zomereiken. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het kasteeldomein.


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 83526 | Bouwkundig element

Hoevetje

Butswervestraat 15 (Maldegem)
Op de hoek met Vakeleistraat gelegen hoevetje, vermoedelijk uit de 18de eeuw, thans met sloop bedreigd. Witgeschilderd boerenhuis onder zadeldak (pannen) met rechts aanleunend schuurtje, gelegen ten noorden van begraasd erf. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen.


ID: 50010 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Butswervestraat 44 (Maldegem)
Hoeve ingeplant in het perspectief van de Vakeleistraat, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, met gewitte bakstenen boerenwoning van één bouwlaag onder pannendak.


ID: 50011 | Bouwkundig element

Grotje Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Buurtstraat (Maldegem)
Omhaagd Mariagrotje van cement met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Bernadette met ingewerkte rozentak en kandelaar.


ID: 50012 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Buurtstraat 75 (Maldegem)
Hoeve met losse bestanddelen, op de plaats van een oudere hoeve. Ten noorden, boerenwoning, volgens kadasterarchief van 1866, ter vervanging van ouder huis en verscholen achter vier leilinden. Linker aanbouwsel onder lessenaarsdak met aardappelkelder. Dienstgebouwen van recenter bouwtijd.


ID: 48045 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Celieplas (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 301055 | Bouwkundig element

Restanten Duitse bunker

Celieplas (Maldegem)
Restanten van een Duitse bunker langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal ter hoogte van Celiebrug, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 301376 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Celieplas (Maldegem)
Betonnen militaire post langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal, tegen de zuidelijke berm, op 540 meter ten noordwesten van Celiebrug. Deze militaire post is opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.