Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

330 resultaten


ID: 48046 | Bouwkundig element

Deisterwal

Celieplas 5 (Maldegem)
Voorheen omwalde hoeve, reeds vermeld in het landboek van 1641 en opgetekend in het landboek van 1765. De omwalling is reeds geruime tijd gedempt en in 1994 werd een nieuw huis opgetrokken; het oude boerenhuis, is nog in gebruik als berging.


ID: 48047 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Celieplas 7 (Maldegem)
Oude hoeve met losse bestanddelen, opgetekend in het landboek van 1765. Verschillende kleine dienstgebouwen, later opgetrokken. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen).


ID: 131446 | Landschappelijk element

Opgaande lindeboom in pastorietuin Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom in de pastorietuin. De beeldbepalende boom is zichtbaar vanaf het smalle straatje dat de Edestraat verbindt met het kerkhof.


ID: 131447 | Landschappelijk element

Vier leilindes kerkhof Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Vier leilindes werpen hun schaduw af op de zuidgevel van de Sint-Barbarakerk. De bomen zijn op traditionele wijze in een vertikaal vlak geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 131448 | Landschappelijk element

Bruine beukenrij op kerkhof Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Een bomenrij van opgaande beuken volgt aan de noord-, oost- en zuidzijde de contouren van het kerkhof. De bomen staan op ruime plantafstanden en kunnen zich hierdoor evenwichtig ontwikkelen. Het is een beeldbepalende bomenrij van bruine beuken met een inboet van twee gewone beuken.


ID: 131449 | Landschappelijk element

Twee treuressen kerkhof Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Twee treuressen op het voormalig kerkhof bij de parochiekerk Sint-Barbara. Het zijn twee bomen met afhangende - treurende takken, een cultuurvariëteit van de gewone es. Op begraafplaatsen werd het planten van bomen met een treurende kruinvorm regelmatig toegepast.


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.


ID: 50566 | Bouwkundig element

Dekenij Sint-Barabaraparochie

Deken de Fonteynestraat 3 (Maldegem)
De dekenij is ingeplant ten noorden van de kerk en paalt aan het kerkhof. Bouwsporen laten een kleiner gebouw vermoeden van slechts drie traveeën, opklimmend tot de 17de eeuw. Vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw uitgebreid tot een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen door toevoeging van twee linkertraveeën met smallere penanten. Midden 19de eeuw kreeg het gebouw dan zijn huidige volume en voorkomen.


ID: 301007 | Bouwkundig element

Duitse flankerende bunker met observatiepost Leopoldkanaal

Dijkstraat (Maldegem)
Duitse flankerende bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs het Leopoldkanaal als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 301008 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Dijkstraat (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs het Leopoldkanaal als onderdeel van de 'Hollandstellung'.