Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

330 resultaten


ID: 301009 | Bouwkundig element

Duitse betonnen posten Leopoldkanaal

Dijkstraat (Maldegem)
Duits verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog, dat langs het Leopoldkanaal is opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 48021 | Bouwkundig element

Restant van de Poedermolen

Dinantstraat (Maldegem)
De Poedermolen, ook wel gekend als molen De Bruyckere, was een stenen stellingmolen, die in 1847 werd opgetrokken als een korenmolen, ter vervanging van een afgebrande houten staakmolen. Rond 1921 werd de molen ontmanteld en afgeknot.


ID: 50014 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Donkstraat 118-120 (Maldegem)
Oorspronkelijk twee aparte gebouwen; een woonhuis uit 1879, later kloosterhuis van de zusters maricolen uit Deinze, en een schoolgebouw in neotraditionele stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1930.


ID: 50016 | Bouwkundig element

Hoeve

Donkstraat 128 (Maldegem)
Boerenwoning met omhaagd voortuintje, afgesloten door ijzeren hekje tussen pijlers in imitatieboomstammen. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens kadastergegevens gebouwd in 1903.


ID: 50567 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Edestraat 18 (Maldegem)
Winkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakvensters, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm daterend van 1882.


ID: 50568 | Bouwkundig element

Burgerhuis en huidenvetterij

Edestraat 21 (Maldegem)
Gerenoveerd burgerhuis, in kern een huidenvetterij en woonhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1869-70 door H. Vermast - De Buck. Oorspronkelijk vier linkertraveeën met poort van de huidenvetterij en rechter woonhuis van vijf traveeën met dubbelhuisopstand.


ID: 78798 | Bouwkundig element

Betonnen kapelletje

Eibeystraat (Maldegem)
Betonnen kapelletje versierd met Sint-Jakobsschelpen, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog door de familie Van Den Bossche als dank voor bescherming tijdens een beschieting.


ID: 50015 | Bouwkundig element

Bedrijfsvleugel van hoeve

Eibeystraat 2 (Maldegem)
Hoeve ingeplant op de hoek met Oostdreef met ruim bakstenen bedrijfsgebouw van veertien traveeën onder zadeldak, op de noordelijke zijpuntgevel door middel van baksteenkoppen gedateerd 1864.


ID: 50511 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Francis de Meeuslaan (Maldegem)
Het oorlogsgedenkteken aan de Francis de Meeuslaan refereert aan de laatste zogenaamde “charge” van de Belgische Cavalerie op 19 oktober 1918 in Burkel. Het werd op de plaats van de militaire gebeurtenissen opgericht in opdracht van de zoon van de gesneuvelde graaf Francis de Meeus en ingehuldigd in 1931.


ID: 50021 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Gentse Steenweg 124 (Maldegem)
Vrijstaande interbellumvilla met omringende tuin, voorheen afgesloten door hek, enkel de bakstenen hekpijlers in siermetselwerk met arduinen topstuk zijn bewaard. Onderkelderde baksteenbouw met verschillende volumes onder mansardedaken.