Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 18805 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Abrahamstraat 6-8 (Gent)
Twee rijhuisjes van samen vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak, daterend uit de 16de of 17de eeuw. Linkse pand met houten kroonlijsten boven de beluikte winkelramen. Haaks op de voorgevel twee vermoedelijk 16de-eeuwse puntgevels met aandaken.


ID: 18804 | Bouwkundig element

Stadswoning

Abrahamstraat 7 (Gent)
Rijhuis van vier traveeën onder een zeer steil zadeldak met aangebouwd pseudomansardedak aan de voorgevelzijde. Oorspronkelijk een ensemble met het pand links ervan volgens een bouwaanvraag van 1730. Toen opgevat als een drie traveeën brede gevel met rechts ervan doorgang. In 1923-24 voorzien van een aangepaste gevelcementering met neo-Lodewijk XVI-decoratie en getoogde vensters. De lage doorgang rechts, gedeeltelijk onder het huidige straatniveau, werd overbouwd en bij de gevel ingelast.


ID: 18806 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Abrahamstraat 9 (Gent)
Lodewijk XVI-enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1776. Beschilderde, 17de-eeuwse achtertrapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 18152 | Bouwkundig element

Steegbeluik Koer van Loo

Abrikoosstraat 43-75 (Gent)
Oorspronkelijk zogenaamd "Koer van Loo", gebouwd in twee fasen in opdracht van houtkoopman Bernard van Loo in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Na aankoop door de stad in 1978 gesaneerd en gerenoveerd, waarbij het middenblok verdween en er zo een breed bijna T-vormig beluik ontstond. Typisch voor het laatste kwart van de 19de eeuw zijn de geveldecoraties zoals druiplijsten, ontlastingsboogjes, sierankers op de penanten en baksteenfriezen onder de lekdrempels en de gootlijst.


ID: 18153 | Bouwkundig element

Steegbeluik Koer van Bambeke

Abrikoosstraat 83-95 (Gent)
Eenzijdig bebouwd steegbeluik (1840) palend aan de zogenaamde "Koer van Loo" en deel uitmakend van hetzelfde saneringsplan. Voorheen slechts toegankelijk via een zeer smalle doorgang. Ontpleisterde bakstenen lijstgevels van twee bouwlagen onder zadeldak (pannen).


ID: 18328 | Bouwkundig element

Twee steegbeluiken 't Begijnhoveke

Acaciastraat, Brunelstraat 1-22, Kastanjestraat 98-104 (Gent)
Twee identieke steegbeluiken, aan beide zijden bebouwd met elf huizen en hoekhuis naar ontwerp van architect J.G. Semeij van 1888. Bakstenen gevelwanden van twee en een halve bouwlaag.


ID: 18154 | Bouwkundig element

Stedelijke Lagere School voor Jongens en Kindertuin

Acaciastraat 11 (Gent)
Baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe, gedateerd op cartouches 1897. Neogotisch schoolgebouw met enkelhuisopstand op plint van imitatiebossage.


ID: 18155 | Bouwkundig element

Stedelijke Lagere School voor Meisjes en Kindertuin

Acaciastraat 29 (Gent)
Gelijkaardige bak- en hardsteenbouw in neogotische stijl als de naburige voormalige jongensschool, gedateerd 1898, eveneens naar ontwerp van Van Rysselberghe.


ID: 18821 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Academiestraat (Gent)
In 1748-1751 werd de Academie gesticht, die zich aan het begin van de 19de eeuw vestigde in de gebouwen van het voormalige augustijnenklooster. Voorhofgevel van de westvleugel van 1737-1738: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uitgevoerd in een sobere Lodewijk XIV-stijl. Het complex werd in 1827 uitgebreid met de noordvleugel naar ontwerp van Louis Roelandt en in 1870-71 met een oostvleugel, beide in neoclassicistische stijl.


ID: 18818 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster

Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.