6671 resultaten
ID: 18216 | Bouwkundig element
De Pintelaan 347, 347A-B (Gent)
Villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect J. Roelant in 1932 in opdracht van textielindustrieel Arthur Baert-De Cock. De villa is duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse architect W.M. Dudok, zichtbaar in de asymmetrische opbouw, de gele baksteen met verwerking van zwarte of blauwe geglazuurde tegels, de kenmerkende diepe horizontale voegen, het spel van kubusvormige volumes, luifels en platte daken met overstekende daklijsten of aflijnende geglazuurde dekstenen. Het vooraanzicht van het magazijn is in dezelfde kwalitatieve modernistische stijl gerealiseerd. Bij de gebouwen is een tuin met tuinhuisje aanwezig.
ID: 300922 | Bouwkundig element
Deinse Horsweg 65 (Gent)
Brutalistische villa naar ontwerp van de architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath, opgetrokken conform een in 1971 goedgekeurde bouwaanvraag. De ruim opgezette woning telt één volwaardige bouwlaag en heeft een parement van witgeschilderde baksteen. De garage en bergruimtes zijn ondergebracht in een halfondergronds souterrain aan de voorzijde. Een opvallend element is het koppel hoge, ronde schoorstenen.
ID: 26299 | Bouwkundig element
Deinsesteenweg 104 (Gent)
Heden brede boerenwoning met ten zuiden ervan schuur en ernaast kleinere dienstgebouwen. Breedhuis van twee en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gevel daterend van 1828. Aan de zuidwestelijke hoek van de dwarsschuur aangebouwde achthoekige manegemolen, uit eind 19de eeuw. Ten noorden, dienstgebouw met horizontale planken beschieting van top.
ID: 212444 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg (Gent)
Tegen de linkergevel van het toegangsportaal tot een winkelcomplex hangt deze gedenkplaat. Ze werd op 22 april 1948 ingehuldigd en kwam er op initiatief van de buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB. Men herdenkt er soldaten en opgeëisten uit de Eerste Wereldoorlog en soldaten, politieke gevangenen, weerstanders, burgerlijke slachtoffers, krijgsgevangenen, weggevoerden en werkweigeraars van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor het concept tekende architect Lelubre, de laagreliëfs zijn van de hand van beeldhouwer Geo Verbanck en de namen werden gekapt door steenhouwer Rigelle.
ID: 18213 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg 103-105 (Gent)
Breedhuis van één bouwlaag waarin twee enkelhuisjes van respectievelijk twee en drie traveeën, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 18214 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg 140-144, 140A-C (Gent)
Burgerhuis (nummer 140) palend aan het grotendeels verdwenen textielbedrijf, de spinnerij A. Baertsoen en Buysse. Onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1878. Links ervan voormalige toegang tot de bedrijfssite, met bewaard bakstenen magazijn van twee bouwlagen onder drie parallelle zadeldaken, achter het aangrenzende huis van de onderdirecteur (nummer 142) en van de directeur (nummer 144), alles daterend van 1891 en naar ontwerp van architect J. De Waele.
ID: 18215 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg 147 (Gent)
In de bocht van de steenweg gelegen rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met leien zadeldak (nok parallel aan de straat) voorzien van vorstkam, gedateerd door middel van gevelstenen "ANNO/1889".
ID: 26769 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg 201 (Gent)
Eenvoudig breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen van het enkelhuistype met zadeldak (Vlaamse pannen), uit tweede helft 19de eeuw.
ID: 26770 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg 212 (Gent)
Neoclassicistisch herenhuis van het enkelhuistype met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 20ste eeuw.
ID: 26771 | Bouwkundig element
Dendermondsesteenweg 228 (Gent)
Opvallend rijhuis met kleurrijk en folkloristisch voorkomen, zogenaamd "Het Kousken". Winkelhuis van twee bouwlagen, met zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), van circa 1900.