Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 24634 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Edward Anseeleplein 1-2, 1A (Gent)
Breedhuizen van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevels oorspronkelijk beide opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl in spiegelbeeld, volgens archiefstukken daterend van 1762. Het rechtse pand bewaart een brede schouderboogdeur, afgedekt met gebogen druiplijst en voorzien van een rocaillevormige cartouche boven de deur. De gevel van de linkse woning werd vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw aangepast. Linker zijgevel opgevat als een verankerde en beschilderde bakstenen puntgevel met muurvlechtingen. Aanbouw van twee bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel in de Garensteeg.


ID: 24638 | Bouwkundig element

Stadswoning

Edward Anseeleplein 17 (Gent)
Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën met zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 24639 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Edward Anseeleplein 19, 19A-B (Gent)
Empire-getint breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en een bepleisterde en beschilderde lijstgevel, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 24635 | Bouwkundig element

Stadswoning

Edward Anseeleplein 3 (Gent)
Dubbelhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw met aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerd, bakstenen geveltje, waarvan de oorspronkelijk trapgevel werd gereconstrueerd.


ID: 24636 | Bouwkundig element

Stadswoning

Edward Anseeleplein 4 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder drie zadeldakjes, die van links naar rechts in hoogte afnemen, volgens archiefstukken uit 1706, doch met aanpassingen uit de 19de en de 20ste eeuw. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met knik op een hardstenen plint.


ID: 24637 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Edward Anseeleplein 5 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met voor- en zijgevel van drie traveeën en afgeschuinde hoek van twee traveeën onder schilddak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en voorzien van bepleisterde engeschilderde lijstgevels.


ID: 212459 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park André De Smul

Edward Pynaertkaai (Gent)
Dit parkje omvat een compositie van verschillende elementen, die een oorlogsgedenkteken vormen, ingehuldigd op 29 juni 1952 en naar ontwerp van de Gentbrugse kunstenaar Pierre Bourgeois. Men herdenkt er gefusilleerden en politieke gevangenen die in concentratiekampen omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 18222 | Bouwkundig element

Nijverheidsgebouw en schoorsteen Rubberfabriek

Edward Pynaertkaai 95-96 (Gent)
Dominerende rechthoekige vleugel van vier bouwlagen en negen traveeën lang en ronde bakstenen schoorsteen van de voormalige rubberfabriek Laroche-Lechat, gebouwd in 1913.


ID: 26958 | Bouwkundig element

Poort

Eedstraat (Gent)
Bakstenen ingangspoort, daterend uit de 18de eeuw en voorheen de toegang tot een omwalde hoeve.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.