Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 26328 | Bouwkundig element

Hoeve

Flonkedreef 14 (Gent)
Voormalige hoeve thans ingesloten door een nieuwe verkaveling. Boerenhuisje van één bouwlaag onder mank zadeldak (pannen), opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 131221 | Landschappelijk element

Opgaande olm Citadelpark

Floraliënlaan, Norbert Rosseaudreef (Gent)
Boven op de aangelegde heuvelrug tussen de Koning Leopold II-laan en Norbert Rosseaudreef staat een enorm zwaar ontwikkelde olm. Het is een mooi ontwikkelde opgaande boom en is voor zijn soort de hoogste, dikste, oudste in de regio. De stamomtrek bedraagt circa 4 meter. Bovendien is ten gevolge van de dodelijke olmenziekte deze soort uiterst zeldzaam geworden. Op het moment van de inventarisatie was de boom gezond.


ID: 18234 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Forelstraat (Gent)
Voor de in 1896 nieuw opgerichte St.-Antonius van Paduaparochie werd in 1898 begonnen met de bouw van de gelijknamige kerk naar ontwerp van architect H. Geirnaert. De eerstesteenlegging vond plaats bij een meter hoogte in 1899, voltooid in 1900 en ingewijd op 25 juli 1901. Eenvoudig neogotisch bakstenen gebouw met natuurstenen plint, venstertraceringen en portalen. Driebeukige basilicale kerk met schip van vijf traveeën, zijbeuken van vier traveeën, niet-uitspringend transept en koor met drie rechte traveeën en vijfzijdige koorsluiting.


ID: 18243 | Bouwkundig element

Stadswoning met bakkerij

Forelstraat 100, 100A-E (Gent)
Eenvoudig rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel, uit eind 19de eeuw. Vermeldenswaardig omwille van de later aangebrachte zwarte marmeren winkelpui van de Brood- en Banketbakkerij Sint-Gerard, gesigneerd G. en V. Coolens architecten en daterend uit 1934. De pui is voorzien van een gekleurd glas-in-loodraam in art-decostijl met de afbeelding van een bakker en bakkersvrouw met gebak en centrale fruitschaal.


ID: 18244 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Forelstraat 131-135 (Gent)
Onderkelderd herenhuis van het dubbelhuistype, met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1887, voorzien van een neoclassicistische bepleisterde lijstgevel.


ID: 18245 | Bouwkundig element

Dienstgebouw Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen

Forelstraat 147 (Gent)
Resterend gedeelte van een voormalig dienstgebouw van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, aanvankelijk van de lijn Gent-Zaffelare. Volgens archiefstukken van 1887 gebouwd als depotgebouw, later omgevormd tot stationsgebouw. Gewitte bakstenen constructie onder zadeldaken. Links bureelgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen van het enkelhuistype met puntgevel. Rechts ervan lijstgevel van drie traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag hoog en dienst doende als goederenmagazijn. Volgens archiefstukken van respectievelijk 1904 en 1909, toevoeging van de bovenverdieping voor bediendenbureaus en wijziging van binneninrichting in functie van omvorming tot stationsgebouw.


ID: 18236 | Bouwkundig element

Neoclassicistische burgerhuizen

Forelstraat 34-36 (Gent)
Twee dezelfde onderkelderde hoge burgerhuizen van het enkelhuistype met drie traveeën en drie bouwlagen in spiegelbeeldschema, onder pannen zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde neoclassicistische lijstgevel op arduinen plint.


ID: 18235 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Forelstraat 53-65, 55A-B (Gent)
Vier in hun geheel opgetrokken burgerhuizen van het enkelhuistype met repeterend schema, van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, van circa 1900. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Linkse pand met houten winkelpui.


ID: 18237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie met tuin

Forelstraat 60, 60A (Gent)
Neogotische pastorie opgetrokken als een totaalontwerp met de kerk in 1898-1901, naar ontwerp van architect Geirnaert in een sobere vormgeving eigen aan de late 19de-begin 20ste eeuw als centrum van de nieuwe stadswijk Heirnis. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een tweesnijdend zadeldak belegd met natuurleien, met trapgeveltop boven de linkse drie traveeën. Hoeknis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Achteraan aansluitend kantoor van de pastoor, opgevat als een éénlaags gebouwtje van één travee met een schilddak. Tussen de pastorie en de kerk sluit een hek de toegang tot de achterliggende tuin af.


ID: 18238 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Forelstraat 89, 89A (Gent)
Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, voorzien van drie onder de kroonlijst aanzettende dakvensters met driehoekig fronton, volgens kadastergegevens daterend van 1891. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met decoratie in neo-Lodewijk-XVI-stijl.