Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 26964 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Klosse

Grotesteenweg-Zuid 22-24 (Gent)
Zomerverblijf met omwald kasteeltje en prachtig park, vanaf de steenweg toegankelijk via een lange gekasseide beukendreef. Een brug over de wal met smeedijzeren leuningen verleent toegang tot de voortuin en het kasteeltje. Heden classicerend gebouw, naar verluidt op een zolderbalk gedateerd 1845, volgens kadastergegevens van 1847, mogelijk met behoud van een oudere kern. Alleenstaand gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale trapezoïdale uitbouw aan de voorzijde. Voorgevel van zeven traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 26965 | Bouwkundig element

Hoeve en afspanning Ouwe Klosse

Grotesteenweg-Zuid 49 (Gent)
Hoeve en afspanning, voorheen op de gevel gedateerd 1789. Hoekgebouw op L-vormige plattegrond. Voorgevel van heden zes traveeën met één bouwlaag onder zadeldak. Lagere, voormalige stallen met haast blinde gevel in de Krekelstraat.


ID: 24851 | Bouwkundig element

Achterhuis

Gruuthuusestraat 10 (Gent)
Aangepaste en gewijzigde gevel van een vroeger achterhuis van de Drapstraat. Behouden deuromlijsting van arduin.


ID: 301701 | Bouwkundig element

Woning De Maeyer

Guldenroedestraat 13 (Gent)
Bungalow, volgens bouwaanvraag van januari 1961 ontworpen door de Gentse architect Rob Kesteleyn voor de heer en mevrouw De Maeyer-Verdegem. De combinatie van het materiaalgebruik, de volumewerking, de vlinderdaken en de expressieve details die de gevels verlevendigen, maken het pand tot een voor het Gentse eerder zeldzame getuige van de expostijl.


ID: 301702 | Bouwkundig element

Dubbelwoonst De Broe

Guldenroedestraat 40-42 (Gent)
Deze ruime tweegezinswoning in laat-modernistische stijl werd in 1969 ontworpen door de Aalsterse architect Luk Van den Broeck, voor het architectenbureau Van Severen-Van den Broeck, in opdracht van P. en J. De Broe. De strakke, horizontaal belijnde volumes van één bouwlaag hebben een parement in witgeschilderde baksteen onder een plat dak met brede dakoverstek voorzien van een zwarte beplanking.


ID: 20372 | Bouwkundig element

Hoek- en rijhuis

Guldenspoorstraat 2, 2A-C, Hertstraat 1 (Gent)
Hoekhuis, kadastraal geregistreerd in 1862 en gebouwd in opdracht van bouwheer Désiré Rutsaert als een eenheidsbebouwing met het aanpalende rijhuis. Volgens een bouwaanvraag van 1883 liet dezelfde bouwheer een winkelpui toevoegen aan de zijde van de Hertstraat. Geheel van zes traveeën, respectievelijk vier en twee, en twee en een halve bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 20364 | Bouwkundig element

Burgerhuis en hoekhuis

Guldenspoorstraat 27-31, 31A (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en hoekhuis van zes traveeën met drie bouwlagen, volgens archiefstukken van 1862.


ID: 26932 | Bouwkundig element

Hoeve

Gundlichstraat 12 (Gent)
In kern oude hoeve, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, doch in de loop van de 20ste eeuw op ingrijpende wijze aangepast en ingericht als landhuis met reminiscenties aan de vroegere constructie.


ID: 212456 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken wijk Ter Platen

Gustaaf Callierlaan (Gent)
Op de hoek van de François Benardstraat en de Gustaaf Callierlaan bevindt zich het monument ter ere van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog van de wijk Ter Platen, opgericht door buurtbewoners en de plaatselijke afdeling van de NSB. Het is een plaat uit Belgische blauwe hardsteen, die sterk gelijkt op die in de Karel Antheunisstraat en werd vervaardigd door dezelfde kunstenaars, namelijk steenhouwer Jan Mahu en beeldhouwer Gustaaf Van den Meersche.


ID: 20366 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gustaaf Callierlaan 111 (Gent)
Neoclassicistisch getint burgerhuis met rijkere ordonnantie en uitgewerkte erker op de bel-etage.