Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 24863 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen met winkels

Henegouwenstraat 6-8, 8A (Gent)
Gekoppelde enkelhuizen met laat-gotische en middeleeuwse reminiscenties in de gevelornamenten en -afwerking. Deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


ID: 24870 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Henegouwenstraat 73-81 (Gent)
Oorspronkelijk één huis van twee traveeën met zandstenen voorgevel en typische arduinen winkelpui. Rijhuis deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


ID: 24871 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen met winkels

Henegouwenstraat 85, 89, 87A-C, 89A-C (Gent)
Identieke huizen van twee traveeën met bepleisterde van imitatiebanden voorziene bovenverdiepingen boven gelijkaardige arduinen winkelpuien en balkon, deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne.


ID: 307151 | Bouwkundig element

Seminarie en Laboratorium voor experimentele, psychologische en sociale pedagogiek

Henri Dunantlaan 1-3 (Gent)
Tussen 1958 en 1960 realiseerde de universiteit Gent een nieuw gebouw voor het Hoger Instituut voor Opvoedkunde (HIO) met een experimentele basisschool, naar ontwerp van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 18676 | Bouwkundig element

Bureel- en bedrijfsgebouw van een elektriciteitsfabriek

Henri Farmanstraat 40, Singel 31, 31B (Gent)
Gebouwen van een voormalige elektriciteitsfabriek, nadien cokesfabriek en gasfabriek. Volgens kadastergegevens bouw van de elektriciteitsfabriek in 1921 door de Naamloze Maatschappij "Force, Eclairage et Docks de Gand", maar deze oudste bedrijfsgebouwen zijn niet langer bewaard. Resterend bureelgebouw aan de Henri Farmanstraat van 1922, volgens archiefgegevens vergroot in 1923 naar ontwerp van architecten O. en A. Vande Voorde. Bakstenen bureelgebouw van twee bouwlagen en tien traveeën lang, met T-vormige plattegrond, onder mansardedaken. Later toegevoegd bakstenen bedrijfsgebouw (1925-27) met een zichtbaar betonnen skelet en onder een segmentboogvormige betonnen afdekking.


ID: 26458 | Bouwkundig element

Woning Vermaercke

Henri Pirennelaan 68 (Gent)
De woning Vermaercke werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck. Het gesloten bouwblok onder plat dak met woongedeelte achteraan is typerend voor de kleine rijwoningen van de jaren 1930 in het oeuvre van de architect.


ID: 26602 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis La Maison Blanche met park

Henri Storystraat 2-4, 8 (Gent)
Het landhuis werd als buitenplaats gebouwd door architect Wilbrant in 1860 in neoclassiciserende stijl met decoratieve detaillering. Het landhuis ligt in een aan de twee straatzijden omgracht landschapsparkje waarin zich een serpentinevijver met sierlijke bruggetjes en slingerpaadjes en een oranjerie met nog aanwezige oranjebomen bevinden.


ID: 26792 | Bouwkundig element

Villa en wintertuin van bloemisterij J.P. Hartmann

Henri Van Cleemputteplein 1-2 (Gent)
Overblijfsel van de voormalige bloemisterij J.P. Hartmann. Imposante villa, volgens eigenaar Hartmann in opdracht van J.P. Hartmann en naar ontwerp van de Deense architect Carl Brommer gebouwd in 1908 en vergroot aan de zuidelijke kant in 1927. Merkwaardige en vrij grote wintertuin op rechthoekige plattegrond met polygonaal portaal, naar verluidt opgetrokken in 1927.


ID: 300768 | Bouwkundig element

Villa Goeffers

Henry Stanleylaan 1 (Gent)
Villa gebouwd in opdracht van Adrienne Goeffers, volgens een bouwaanvraag van 1962 naar ontwerp van Eric Balliu. De vrijstaande villa omvat twee bouwlagen onder een hoog oplopend, asymmetrisch zadeldak.


ID: 212455 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken concentratiekampen

Herdenkingslaan 11 (Gent)
Deze gedenkplaat draagt een figuratieve voorstelling in laagreliëf, en is aangebracht tegen de zijgevel van het huis op de hoek van de Breendonkstraat en de Herdenkingslaan. De plaat is gesigneerd door J. Simic in 1998. In deze wijk verwijzen alle straatnamen naar evenementen of plaatsen die van belang waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.