Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 24905 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogpoort 3, 3B (Gent)
Oorspronkelijk twee woningen, later één rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen. Bak- en zandsteenbouw uit eerste helft 18de eeuw, bepleisterd en aangepast als lijstgevel in 19de en eerste kwart 20ste eeuw. Oudere kern is het best bewaard in het linkse deel van de voorgevel, namelijk met 18de-eeuwse arduinen rondboogdeur.


ID: 24917 | Bouwkundig element

Burgerhuis met houten winkelpui

Hoogpoort 30 (Gent)
Burgerhuis met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën, drie bouwlagen en een houten winkelpui. Voorgevel met 19de-eeuws uitzicht, doch met behoud van oudere kern, mogelijk uit de eerste helft 18de eeuw.


ID: 24925 | Bouwkundig element

Stadswoning

Hoogpoort 31 (Gent)
Bepleisterd breedhuis met drie traveeën, twee bouwlagen en een pseudo-mansardedak. Verankerde voorgevel van 1764 met gekoppelde rechthoekige vensters met sponningbeloop, en met rechthoekige toegang met smeedijzeren waaier in het bovenlicht uit 1788.


ID: 24918 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevel

Hoogpoort 32, 32A-B (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. De bovenbouw is een traditionele trapgevel met vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, daterend uit de 16de of 17de eeuw. Het betreft een zandsteenbouw met baksteen voor de top.


ID: 24927 | Bouwkundig element

Goudsmedenhuis

Hoogpoort 33 (Gent)
Het voormalige goudsmedenhuis, ook Huis Samson genaamd, deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De late-15de-eeuwse gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen en telt vier traveeën en twee bouwlagen. Het huis heeft bakstenen zijtrapgevels en bewaart een laat-gotische kelder. Het huis links ervan, reeds geruime tijd deel uitmakend van dezelfde eigendom, is een breedhuis met een bepleisterde, 19de-eeuwse lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak, met een vermoedelijk 16de-eeuwse kern.


ID: 24920 | Bouwkundig element

Burgerhuis in classicistische stijl

Hoogpoort 34-36 (Gent)
Burgerhuis met een classicistische gevel met gecementeerd parement met drie traveeën, drie bouwlagen en mansardedak, oorspronkelijk van 1774, heropgebouwd onder leiding van A.B. Van Acker in derde kwart twintigste eeuw.


ID: 24928 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Hoogpoort 35 (Gent)
Burgerhuis met een empirelijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen uit eerste kwart 19de eeuw. Oudere kern zichtbaar in de sporen van de vroegere zijtrapgevel links en een 13de-eeuwse kelder overkluisd met kruisgewelf op zuilen met knopkapiteel.


ID: 24929 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Hoogpoort 37-39 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen en schilddak. Herenwoning in empirestijl naar ontwerp van J.B. Pisson, daterend van 1802.


ID: 24922 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogpoort 38-40 (Gent)
Bepleisterd, classicistisch herenhuis van vier traveeën, drie bouwlagen en plat dak, uit vierde kwart 18de eeuw.


ID: 24931 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogpoort 41, 41A-R (Gent)
Het huis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het 16de-eeuws bovengronds pand heeft een opstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is voorzien van een zandstenen gevel met een bewaarde rondboogdeur in een zandstenen omlijsting, ingeschreven in een spiegelboog en volgens archiefstukken daterend uit 1750.