Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 24981 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat (Gent)
Herenhuis, voormalig woonhuis van dokter Guislain, met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid tot zeven traveeën in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen aan de Wilderoosstraat, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.


ID: 25850 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ingelandgat 2A, Sint-Michielsstraat 1 (Gent)
Hoekhuis met drie bouwlagen van respectievelijk vier en vijf traveeën onder schilddak uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevels boven een zandstenen plint. Begane grond met latere, verzorgd uitgewerkte houten pui.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 24982 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Ingelandgat 41-45 (Gent)
Ensemble in baksteenbouw met verwerking van natuursteen, ontworpen in 1902 in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Drie bouwlagen hoog en over het geheel dertien traveeën breed. Hoofdpartij van zeven traveeën met zadeldak en dakvensters geflankeerd door twee hoektorentjes met spits en twee zijgevels van twee traveeën.


ID: 26659 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Invalidenstraat 1 (Gent)
Dubbelhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder twee verspringende zadeldaken.


ID: 26661 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Invalidenstraat 12, 16 (Gent)
Hoogstwaarschijnlijk voormalige schuur of stal van de nabijgelegen hoeve nummer 4-6 en vermoedelijk circa 1930 omgevormd tot zes arbeidershuisjes met spiegelbeeldschema.


ID: 26660 | Bouwkundig element

Hoeve

Invalidenstraat 4-6 (Gent)
Achterin gelegen voormalige hoeve, heden opgesplitst in twee woningen van één bouwlaag en ieder vier traveeën, met zadeldak. Oorspronkelijk kern uit laatste kwart 18de eeuw, dak verhoogd en over de volledige lengte aan de achterzijde verbreed.


ID: 200809 | Bouwkundig element

Wachttorentje De Peperbus

Isabellakaai (Gent)
In de loop van de 16de eeuw kreeg Gent nieuwe stadsmuren. De oude middeleeuwse versterkingen maakten plaats voor het modernere bastionstelsel. Ook nog niet ommuurde delen van de stad werden toen in het nieuw beschermingssysteem opgenomen. Aan het eindpunt van de Schelde richtte men twee uitkijktorentjes in zandsteen op, waaronder de "Peperbus".


ID: 217106 | Bouwkundig element

Woning Gardelein

Isidoor De Vosstraat 106 (Gent)
Onderkelderde eengezinswoning, in 1968 ontworpen door het Gentse architectenbureau BARO dat in 1967 werd opgericht door architecten Eric Balliu en Johan Baele. De woning werd gebouwd in opdracht van de familie Gardelein – Francoys.


ID: 307541 | Bouwkundig element

Woning Impens

Isidoor De Vosstraat 108 (Gent)
Halfvrijstaande woning in postmodernistische stijl, in 1979 ontworpen door de architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath, in opdracht van Eric Impens. Het pand telt drie bouwlagen onder plat dak en is opgetrokken op een eenvoudig rechthoekig grondplan, met achteraan een erker op vierkant grondplan. Het parement is uitgevoerd in een grijze gevelsteen, vermoedelijk betonsteen.