Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 25080 | Bouwkundig element

Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


ID: 25081 | Bouwkundig element

Stadswoning

Kleine Vismarkt 3 (Gent)
Achterin liggend dubbelhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen met schilddak, vermoedelijk aangepaste oude kern. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Achtergevel met sporen van gotische bogen van de in 1581 gesloopte Sint-Veerlekerk uit de 13de eeuw. Zijgevel en haakse aanbouw uitziend op de Leie, voorzien van een verankerde, bakstenen trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, vooruitspringend ten opzichte van een eveneens verankerde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 25083 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen met winkelpuien

Kleine Vismarkt 5-11, 9A, Sint-Veerleplein 1 (Gent)
Twee burgerhuizen van elk zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met aandak, opgetrokken in 1581 en hersteld in 1908. Verankerde voorgevels van bak- en zandsteen met gelede in- en uitgezwenkte top. Zijgevels van acht traveeën.


ID: 25082 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Groen Cruys

Kleine Vismarkt 6 (Gent)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak en eertijds gedateerd 1614 op gesculpteerde reliëfs in boogvelden van bovenverdieping. Voorgevel gerestaureerd in 1890, begane grond gewijzigd in de 20ste eeuw. Lijstgevel opgetrokken uit baksteen met gebruik van zandsteen voor de hoekblokken, penanten, speklagen en markerende waterlijsten. Gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel.


ID: 25084 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Gauden Hant

Kleine Vismarkt 8 (Gent)
Smal hoekhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw. Bak- en zandstenen voorgevel met dubbelhuisopstand en in- en uitgezwenkte top. Zijgevel van vier traveeën met bakstenen lijstgevel. Gedeeltelijk gerestaureerd in 1890, waarbij de geveltop volledig gereconstrueerd werd.


ID: 26219 | Bouwkundig element

Villa in neotradionele stijl

Kleinemoortelputstraat 4 (Gent)
Aan de boorden van de Leie gelegen ruime villa in landelijke neotraditionele stijl, daterend van circa 1913, met verankerde gewitte bakstenen gevels met één bouwlaag onder zadeldak met verschillende haakse trapgevels.


ID: 25093 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Kleinvleeshuissteeg 6-8 (Gent)
Woningen bepleisterde lijstgevels van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak en behouden dakvensters in klokvorm met bekronend driehoekig fronton uit de 17de eeuw.


ID: 26477 | Bouwkundig element

Pastorie en directeurswoning Sint-Jozefsinstituut

Kliniekstraat 44-46 (Gent)
Woning van de onderpastoor en van de geestelijke directeur van het tegenoverliggende Sint-Jozefsinstituut. Twee gelijkaardige gekoppelde enkelhuizen van drie bouwlagen onder zadeldak, volgens kadastergegevens van 1907. Gekleurde sgraffitopanelen met symbolische voorstelling van de vier evangelisten tussen bloemmotieven.


ID: 26478 | Bouwkundig element

Stadswoning

Kliniekstraat 55 (Gent)
Neogotisch getint rijhuis van het enkelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, van circa 1900.


ID: 307334 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Klinkkouterstraat 17-23 (Gent)
Dit ensemble van stadswoningen in baksteenarchitectuur werd volgens het kadaster in 1911 gebouwd in opdracht van de gemeente Sint-Amandsberg. Het ensemble vormt een harmonieus geheel van van vier rijwoningen met drie bouwlagen. De poort met koetsdoorgang gaf oorspronkelijk toegang tot een achterliggend perceel met werkplaats of magazijn.