6671 resultaten
ID: 307183 | Bouwkundig element
Baudelohof 2, Koning Willem I-kaai 7-8 (Gent)
Van 1906 tot 2009 bevond zich aan het Baudelohof in Gent een stedelijk laboratorium. In 1954 werd hiervoor een nieuw gebouw gerealiseerd dat ook een dispensarium omvatte en dat ontworpen werd door architect Willy Valcke.
ID: 25508 | Bouwkundig element
Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.
ID: 24440 | Bouwkundig element
Baudelostraat 1 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën, vier bouwlagen en een zadeldak, deel uitmakend van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl daterend uit begin 20ste eeuw. Gevelopstand geritmeerd door een breed middenrisaliet, voorzien van drielichten, gescheiden van twee smallere zijtraveeën door lisenen en bekroond met een in- en uitgezwenkte geveltop, versierd met neogotische en neorenaissance elementen. Winkelraam op de begane grond.
ID: 24446 | Bouwkundig element
Baudelostraat 11, 11A (Gent)
Enkelhuis met neogotisch getinte puntgevel van één travee, drie bouwlagen en zadeldak, deel uitmakend van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl daterend uit begin 20ste eeuw; winkelpui met neorenaissance inslag en terracottareliëf van Adam en Eva rond de appelboom.
ID: 24452 | Bouwkundig element
Baudelostraat 12, 12A (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën, drie bouwlagen met een mansardedak met drie dakkapellen. Gecementeerde voorgevel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.
ID: 24447 | Bouwkundig element
Baudelostraat 13 (Gent)
Enkelhuis van verspringend aantal traveeën, drie bouwlagen onder een zadeldak, op een cartouche gedateerd 1902, deel uitmakend van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl daterend uit begin 20ste eeuw en voorzien van een houten winkelpui.
ID: 24453 | Bouwkundig element
Baudelostraat 14 (Gent)
Enkelhuis met één travee, en vier bouwlagen behorend tot veel voorkomend type uit eerste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde begane grond met imitatiebanden. Bovenbouw van wit en groene geglazuurde bakstenen door uitspringende hoekbanden afgelijnd.
ID: 24448 | Bouwkundig element
Baudelostraat 15, Garensteeg 2A-C (Gent)
Atelier voor "ijzer, gebinden, staal", zie opschrift, in 1902 door J.G. Semey gebouwd. Drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met vier dakkapellen. Breed vooruitspringend middenrisaliet waarin rechthoekige poort met entablement waarboven het halfrond drielicht, overspannen met een ontlastingsboog waarrond de waterlijst loopt die eveneens het opschrift "Charpentes metalliques" inlijst. Opslagruimte met bakstenen achtergevel van vier traveeën aan de Garensteeg en interessant gebint van ijzeren stangen en tot pseudo-zuiltjes verwerkte ijzeren X-balken.
ID: 24449 | Bouwkundig element
Baudelostraat 17, 17A-F (Gent)
Burgerhuis zogenaamd "'t Huys Druivesteeg", opgetrokken naar ontwerp van J.G. Semey. Deel uitmakend van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl daterend uit begin 20ste eeuw. Twee traveeën van twee bouwlagen onder een zadeldak.
ID: 24450 | Bouwkundig element
Baudelostraat 19, 19A-D (Gent)
Enkelhuis met neogotische trapgevel gedateerd en gesigneerd 1905 J.G. Semey. Natuurstenen pui met kruiskozijnen en rondboogdeur gevat in rondboognissen, met neogotisch maaswerk in het boogveld. Bakstenen bovenbouw in overstek, steunend op drie rondbogen opgevangen door consoles in de vorm van hoofdjes, geïnspireerd op de 16de-eeuwse architectuur evenals de met terracotta reliëfs versierde boogvelden gewijd aan de paters van de Baudeloo-abdij.