Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 19461 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lange Violettestraat 150 (Gent)
Diephuis met twee traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak, vermoedelijk uit 17de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, aanpassing uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 19462 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Violettestraat 162, 164A-B (Gent)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen met schilddak. Barokke halsgevel, gedateerd 1687 op twee cartouchevormige gevelstenen onder de dakvensters. Links toegevoegde travee, vermoedelijk uit de 17de eeuw, met rechthoekige inrijpoort, sporen van door baksteen vervangen negblokken.


ID: 19463 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij

Lange Violettestraat 168-172, 172A-B (Gent)
Oprichting in begin tweede kwart van de 19de eeuw van een katoenspinnerij door J. Heyman in de gebouwen, geschikt rond een binnenkoer, van het sinds 1797 afgeschafte klooster van Sint-Joris. Aan de noordzijde tweelaagse constructie. Ten westen een iets recenter volume van twee bouwlagen, mogelijk het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 19408 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Lange Violettestraat 18-20 (Gent)
Onderkelderd breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, met oude kern die minstens opklimt tot de 18de eeuw. In eerste helft 19de eeuw aangepaste, verankerde en bepleisterde lijstgevel.


ID: 19438 | Bouwkundig element

Convent Ter Bruineghem

Lange Violettestraat 193, 193A-F (Gent)
Het Convent Ter Bruineghem, heden Huis Heilige Bruno, is volgens archiefstukken opgetrokken in 1663. Samengesteld uit een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, waarachter een U-vormige aanbouw en links vooraan, vooruitspringend ten opzichte van het hoofdgebouw, een kleiner breedhuis van twee traveeën met rechts zijtrapgevel. Voortuin afgesloten door een muur met rechthoekige poort.


ID: 19464 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Violettestraat 196, 196A-S (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, met schilddak, volgens archiefstukken van 1830. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met neoclassicistische inslag.


ID: 19465 | Bouwkundig element

Villa Le Paon

Lange Violettestraat 198 (Gent)
Half-vrijstaande kleine villa in art-decostijl met een kleine tuin, dwars ingeplant op de straat en volgens opschrift en gesculpteerde gevelsteen op de hoek zogenaamd "Le Paon". De woning werd gebouwd in opdracht van Charles De Nil volgens een bouwaanvraag van 1925, en werd ontworpen door zijn zoon, Emile De Nil, die er ook zelf ging wonen vanaf 1935.


ID: 19401 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lange Violettestraat 2 (Gent)
Onderkelderd rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, met mansardedak, in het midden voorzien van een dakkapel met driehoekig fronton. Bepleisterde lijstgevel van circa 1900.


ID: 19439 | Bouwkundig element

Convent Sblonden

Lange Violettestraat 201 (Gent)
Convent in het Klein Begijnhof, volgens archiefstukken van 1638. Oorspronkelijk min of meer L-vormig en gesitueerd aan de ene kant van het verbindingsstraatje tussen het centrale binnenplein en de Achterstraat. Aan het verbindingsstraatje uitgebreid met een vleugel in derde kwart 19de eeuw tot een U-vormig complex. Korfboogvormig poortje met afgeschuind profiel en sluitsteen, ingeschreven in een trapgevel. Neogotische tuinkapel afgedekt met zadeldak links tegen de binnenmuur van de voortuin.


ID: 19440 | Bouwkundig element

Nieuw Convent Heilige Antonius

Lange Violettestraat 209 (Gent)
Convent in het Klein Begijnhof, volgens archiefstukken van 1630. Bestaande uit een 17de-eeuws breedhuis als hoofdgebouw waarvan de voorgevel heropgebouwd is in de tweede helft 19de eeuw, en rechts uitgebreid. Omringd door een ommuurde tuin en toegankelijk via een steekboogvormige poort met trapgevel. Dubbelhuis van vijf traveeën met zadeldak tussen twee zijtrapgevels en voorzien van twee getrapte dakvensters. Geschilderde en verankerde achtergevel van zes traveeën.