Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

152 resultaten


ID: 304562 | Bouwkundig element

Bruggenhoofd Gent

Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)
Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).


ID: 135241 | Landschappelijk geheel

Kasteelsite Heusden-Gentbrugge

Heusden (Destelbergen), Gentbrugge (Gent), Melle (Melle)
Het gebied wordt doorsneden door de Schelde met rondom nog resten van de vroegere meersen. De zandberg te Heusden is als stuifduin het enige relict van het duinenlandschap langs de rivierbedding van de Schelde. Aan weerszijden van de Schelde liggen verschillende 19de-eeuwse kasteeldomeinen. De meeste kastelen zijn ontstaan uit oudere “huizen van plaisance” nabij de Schelde die op hun beurt teruggaan op omwalde sites uit de late middeleeuwen zoals de Kastelen Ocket en Kervijn. Het kasteel Coninxdonck werd in de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een middeleeuws slot in een omwald vierkant domein. Het Kasteel Klaverke met wegkapel werd achterin het park van Kasteel Kervijn gebouwd in de 19de eeuw. De aangelegde parken van de verschillende aanpalende kasteeldomeinen zorgen voor een landschappelijk geheel afgewisseld met enkele tussenliggende boerenerven en landhuizen met hovingen.


ID: 36197 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Akkerstraat 11 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt vroeger met stokerij en sinds 1898 bloemisterij. In U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Oorspronkelijke boerenwoning aan de zuidoostelijke erfzijde, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw en heden deels omgevormd tot duivenhok. Ten oosten aangebouwde rechthoekige gecementeerde watertoren en met de achterkant aanpalende nieuwe woning uit eind 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak. Vroegere schuur met wagenhuis aan de straatzijde.


ID: 36198 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Autostradeweg 5 (Melle)
Eclectische kleine villa, gebouwd circa 1874, als aanhorigheid van het achterliggende - nu verdwenen - Kasteel Schaubosch. Achterin gelegen alleenstaand huis bereikbaar via het overblijvend deel van de kasteeldreef. Toegangshek naar het kasteel op het eind van de dreef: ijzeren hek met ijzeren pijlers tussen twee versierde hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. Merkwaardig L-vormig dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, in een Engels getinte neostijl, namelijk met kenmerken van de tudorstijl.


ID: 132138 | Landschappelijk element

Bruine beukendreef Kasteel ter Camere

Brusselsesteenweg, Kalverhagestraat (Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg tot aan de Kalverhagestraat is aangelegd met opgaande bruine beuken. Halverwege is de dreef onderbroken voor de aanleg van een spoorweg. De dreef is de lommerrijke toegangsweg tot het Hof Ter Camere.


ID: 36202 | Bouwkundig element

Bloemistenwoning en bijgebouwen

Brusselsesteenweg 149 (Melle)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; jaartal Anno / 1903 op gevelstenen ter hoogte van de kroonlijst. Centrale en licht uitspringende deurtravee verhoogd met een vierkante torengeleding onder een steil schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer. Haaks achter aangebouwde werkmanswoning en werkplaats onder zadeldak, en ten noorden watertoren.


ID: 36203 | Bouwkundig element

Villa Celine

Brusselsesteenweg 151 (Melle)
Bloemistenwoning, opgevat als een villa uit begin 20ste eeuw volgens gevelopschrift zogenaamd Villa Celine. Deurrisaliet met torengeleding en balkon.


ID: 36204 | Bouwkundig element

Bloemisterij

Brusselsesteenweg 157 (Melle)
De bloemisterij bewaart resten van een hoeve die minstens opklom tot de 18de eeuw . Woning van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw met kern van ouder boerenhuis. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en schaarse sporen van de vroegere gevelberaping.


ID: 36205 | Bouwkundig element

Twee villa's

Brusselsesteenweg 162-164 (Melle)
Twee sterk gelijkende villa's, waarschijnlijk gelijktijdig gebouwd begin 20ste eeuw, ieder in een afzonderlijke tuin met verschillend uitgewerkte ijzeren afsluiting. Tweekleurige bakstenen woningen met eclectische inslag. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 36206 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Coppens

Brusselsesteenweg 165 (Melle)
Het kasteeldomein Coppens is sinds 1937 het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw. Het domein van 14 hectare aan de rechter Scheldeoever omvat het vroegere park met oude afgesneden Scheldemeander, nu vijver, het landhuis en de oranjerie van 1833 naar ontwerp van Louis Minard. Binnen deze oude rivierbocht werden bij toevallige en systematische opgravingen resten van een 13de-eeuws klooster aangetroffen.