Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

152 resultaten


ID: 36263 | Bouwkundig element

Cruysvelthoeve

Kalverhagestraat 2 (Melle)
Rozegekalkte bakstenen hoeve met losse bestanddelen. Hekpijlers aan de straat met jaartal 1863. Achterin gelegen en aan verhoogde spoorwegberm palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. In L-vorm links aangebouwde koestalvleugel met een hogere dwarsschuur onder zadeldaken. Aan de straat palende bedrijfsvleugel met wagenhuis, oven, paarden- en varkensstal met blinde straatgevel.


ID: 36266 | Bouwkundig element

Hoeve

Kalverhagestraat 21 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, deels omsloten door een haag. L-vormig boerenhuis in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. In U-vorm gebouwde bakstenen aanhorigheden tegenover het boerenhuis onder snijdende zadeldaken.


ID: 36309 | Bouwkundig element

Mullemhoeve

Kalverhagestraat 44 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type met onregelmatig rechthoekig binnenerf geopend op de oosthoek met een ijzeren hek naar het achtererf. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Haakse stallen van gewitte baksteen onder zadeldak. Zuidelijke schuurgevel grotendeels in houtbouw met stijlen en horizontale bebording; eveneens bewaard eiken schuurgebint en een gedeeltelijk houten tussenwand.


ID: 36310 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kalverhagestraat 50 (Melle)
Alleenstaand boerenarbeidershuis van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36264 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Camere

Kalverhagestraat 7-9 (Melle)
Eerste vermelding van het goed in 1429 maar in oorsprong als site met walgracht mogelijk nog ouder. Gemetste en gekasseide toegangsbrug en ijzeren toegangshek tussen vierkante hekpijlers met dekplaat en schamppaal. Bescheiden zomerverblijf in empirestijl, gebouwd eind eerste kwart van de 19de eeuw op de fundamenten van het vroeger speelgoed. Onderkelderd dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en omgevend park. Landelijk bijgebouw, oorspronkelijke oranjerie, paardenstallen en koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de zuidwestelijke hoek van het park.


ID: 36311 | Bouwkundig element

Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Kapellendries (Melle)
Eenvoudige bakstenen wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht circa 1900 door de familie van Doorslaer de ten Ryen op de hoek van de straat naast hun tuinbouwbedrijf.


ID: 301180 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Kapellendries (Melle)
Een gekandelaarde zomerlinde werd als kapellinde aan de achterzijde van de kapel geplant.


ID: 301334 | Bouwkundig element

Duitse bunker vliegveld Gontrode

Kapellendries (Melle)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij een vliegveld dat hier op de Lembergse Kouter tijdens de oorlog werd aangelegd. Halfondergrondse betonnen militaire constructie, met rechthoekige, bijna vierkante plattegrond op het uitspringende toegangsgedeelte aan zuidwestelijke zijde na. De constructie is onder aarde gebracht.


ID: 301335 | Bouwkundig element

Duitse bunker vliegveld Gontrode

Kapellendries (Melle)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een vliegveld dat hier tijdens de oorlog werd aangelegd. Halfondergrondse betonnen militaire constructie, met een nagenoeg vierkante plattegrond op het uitspringende toegangsgedeelte aan noordoostelijke zijde na. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie is onder aarde gebracht.


ID: 301336 | Bouwkundig element

Betonnen constructie vliegveld Gontrode

Kapellendries (Melle)
Restanten van een betonnen constructie die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter is opgericht bij het vliegveld van Gontrode.