152 resultaten
ID: 36296 | Bouwkundig element
Varingstraat 15 (Melle)
Rest van eenheidsbebouwing. Enkelhuis in eenheidsbebouwing van één bouwlaag en twee traveeën, met zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 36297 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Varingstraat 23 (Melle)
Het kasteeldomein de Varens omvat het kasteel, grotendeels omgeven door een waterpartij, in een landschappelijk park met typische afhangende bijgebouwen. Het kasteel verkreeg zijn huidig uitzicht voornamelijk in 1901-1902 bij de vergroting ervan door de toenmalige eigenaar, baron de Saint-Génois des Mottes. Het koetshuis met paardenstallen en het speelhuis werden in diezelfde jaren gebouwd. IJskelder naast de toegangsweg vooraan in het park, gebouwd circa 1816.
ID: 36298 | Bouwkundig element
Vossenstraat 138 (Melle)
Semigesloten hoeve met een naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak uit midden 19de eeuw. Ten westen haaks aangebouwde bakstenen dwarsschuur en wagenhuis met zadeldak. Oostelijke erfzijde afgesloten door een stalvleugel, voorzien van een houten laadvenster.
ID: 36318 | Bouwkundig element
Watermolenstraat 35-37 (Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.
ID: 36299 | Bouwkundig element
Zwaantjesstraat 1-3 (Melle)
Twee burgerhuizen die samen één bouwblok van twee verdiepingen vormen bestaande uit een zijdelings aan de straat palend diephuis van vier traveeën en een rechts aanpalend kleiner enkelhuis van drie traveeën, onder een schilddak, uit eind 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond en horizontaliserende versierde borstwering.
ID: 36300 | Bouwkundig element
Zwaantjesstraat 14-30 (Melle)
In serie gebouwde rij arbeiderswoningen daterend van circa 1905. Enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag met repeterend schema tot nummer 26; nummer 30 met vier traveeën en zijdelings aanpalende stal.
ID: 36301 | Bouwkundig element
Zwaantjesstraat 21-23 (Melle)
Twee bloemistenwoningen van hetzelfde type met gecementeerde lijstgevels met dubbelhuisopstand, horizontale lijsten en steekboogvormige muuropeningen. Alleenstaande burgerhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën, onder schilddak, van circa 1900.
ID: 36477 | Bouwkundig element
Salisburylaan 100 (Merelbeke)
Hospitaal-Sanatorium Elisabeth voor tuberculose patiënten, heden kliniek Prinses Josephine-Charlotte, verzorgingsinstelling voor bejaarden. Modern intercommunaal hospitaal gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect J.N. Cloquet.
ID: 36737 | Bouwkundig element
Brielstraat 46 (Oosterzele)
Vermeldenswaardig als plek waar vroeger de pastorie van Gijzenzele en Gontrode gelegen was, nadien hoeve Schollaert en vanaf 1910 klooster van de zusters apostolinnen van Gent met openluchtschool en bejaardentehuis. Aan de straat een gemoderniseerd dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met zadeldak, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw. Middenin de afsluiting van de voortuin: naar verluidt hergebruikte hardstenen boog met geblokte rechtstanden en gebogen kroonlijst met jaartal 1764.
ID: 308231 | Bouwkundig element
Hoek ter Hulst (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes, elk met een schietopening voor een mitrailleur en een observatiekoepel.