Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

152 resultaten


ID: 36226 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 377 (Melle)
Achterin gelegen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen van het dubbelhuistype met zadeldak, uit eind 19de eeuw, met neoclassicistisch getinte bepleisterde lijstgevel.


ID: 36200 | Bouwkundig element

Villa des Palmiers

Brusselsesteenweg 38 (Melle)
Opgefriste bak- en natuurstenen blomistenvilla met eclectische en neorenaissance-inslag, uit begin 20ste eeuw. Naar verluidt vroeger met buitenspiegel voorzien van het jaartal 1910. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen op schuin oplopende sokkel van hard- en breuksteen, onder een afgeknot tentdak.


ID: 36227 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning en Gemeentehuis van Melle

Brusselsesteenweg 393-397 (Melle)
Schoolhuis van twee bouwlagen, gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect M. De Noyette, aansluitend bij de semi-officiële bouwtrant van de schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Voormalig gemeentehuis: bestaand schoolgebouw van 1859 in 1886 verbouwd tot gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Representatief bak- en natuurstenen gebouw met centrale inkom met dubbele bordestrap. Haaks achter het schoolhuis aangebouwde vleugel met klaslokalen, opgericht in 1923 naar ontwerp uit 1914-18 van architect J. De Bosscher, van veertien en zeven traveeën.


ID: 36228 | Bouwkundig element

Gloriëtte

Brusselsesteenweg 428 (Melle)
Tot woonhuis vergrote gloriëtte, oorspronkelijk horend bij het Kasteel de Bueren en ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel. Achtzijdige bakstenen gloriëtte uit midden 18de eeuw onder tentvormig mansardedak. Lijstgevels met gepikte plint, geelbepleisterde imitatiehoekkettingen en platte band onder de omlopende daklijst. Links en achter aangebouwd woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 36229 | Bouwkundig element

Villa Beau Séjour

Brusselsesteenweg 455 (Melle)
Aan de straat gebouwde neoclassicistische villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op een plint in imitatiebreuksteen en begrensd door hoekpilasters. Rechts lagere bijbouw van twee bouwlagen.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 36231 | Bouwkundig element

Hoeve, herberg en brouwerij De Rode Leeuw

Brusselsesteenweg 539 (Melle)
Landelijk gebouwencomplex, onlangs verkaveld waarbij twee van de grootste vroegere bedrijfsgebouwen van de oorspronkelijke boerderij-herberg werden afgescheiden. Boerenwoning met oude kern, minstens 18de eeuw, doch aangepast midden 19de eeuw; van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Rechts aansluitende lagere bijbouw van drie traveeën. IJzeren toegangshek tussen ronde hardstenen pijlers met vierkante dekplaat rechts naast de woning. Op het achtererf: eenvoudige stalvleugel met eenkamerhuisje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 36201 | Bouwkundig element

Herberg 't Gareel

Brusselsesteenweg 55 (Melle)
Huis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw.


ID: 36232 | Bouwkundig element

Hovenierswoning van Kasteel Ter Linden

Caritasstraat 33 (Melle)
Opgericht aan de linker zijkant van het kasteelpark. Eenvoudig huis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, met zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Links haaks aanpalend koetshuis met rechthoekige poorten onder houten latei.